Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare Trump vet hva som nå vil skje

USA skylder på Iran, som nekter for å ha noe med angrepet mot Saudi-Arabias største oljeanlegg å gjøre. Nå kan Irans skjebne ligge i Trumps hender, ifølge forsvarsekspert.

KONFLIKT: Lørdag ble Saudi-Arabias viktigste oljefelt angrepet. Like etter startet beskyldningene mot Iran å komme. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Det hjalp ikke at den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen tok på seg skylda for droneangrepene mot Saudi-Arabias største oljeanlegg. Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo gikk likevel offensivt ut og beskyldte Iran for å stå bak.

- Iran har nå angrepet verdens energiforsyning. Det er ingen bevis på at angrepene kommer fra Jemen, skreiv ministeren på Twitter kort tid etter at droneangrepene var gjennomført.

Han fulgte så opp med å oppfordre verden til å viderebringe hans budskap.

- Vi oppfordrer alle nasjoner til å fordømme Irans angrep offentlig og utvetydig. USA vil samarbeide med våre allierte for å sikre at energimarkedene forblir godt forsynt, og at Iran blir holdt ansvarlig, skreiv ministeren. Dermed var ordkrigen i full gang.

Irans skjebne i Trumps hender

Orlogskaptein og leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, beskriver situasjonen som vanskelig og anspent. En motreaksjon på lørdagens angrep kan være neste skritt fra USAs side. Dermed kan Irans skjebne ligge i Trumps hender.

FORSVARSEKSPERT: Thomas Slensvik. Foto: Forsvarets høgskole
FORSVARSEKSPERT: Thomas Slensvik. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

- Det er ikke mer å hente på sanksjonssida for USA. Da står man igjen med mulig økt patruljering, for eksempel i form av mer luftvern i området. I verste fall kan man få et begrenset militært angrep i form av en straffeaksjon mot fabrikker eller installasjoner som lager droner. Det er ikke det mest sannsynlige, men samtidig er det ikke så mange andre virkemidler man har nå, sier Slensvik.

Dersom USA velger å gå til angrep mot Iran, vil ringvirkningene kunne være store, ifølge orlogskapteinen. Motangrep mot skipstrafikk eller andre amerikanske installasjoner kan følge.

- Da kan det eskalere fort, og det er bare Trump som vet hva som nå skjer, mener Slensvik.

ANGREPET: Et droneangrep har satt et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia i brann.Video: AP Vis mer

- Ingen tydelig avsender

Ingen av forsøkene på lignende angrep som det som ble utført lørdag, har vært i nærheten av å ramme i like stor grad. Droneangrepet vil ha enorm effekt på Saudi Arabias oljeproduksjon den nærmeste tida framover.

Det at man ikke klarer å adressere en avsender, gjør at Slensvik beskriver angrepet som «den nye formen for krig».

- Det er angrep uten at man nødvendigvis finner ut hvem som står bak. Det er ingen tydelig avsender, noe som gir mulighet for fornektelse. Samtidig ser man at antallet angrep har økt etter at Iran begynte å trekke seg fra atomavtalen. De blir hyppigere og mer alvorlige, sier han, og legger til at det blir spekulasjoner hvorvidt angrepene er gjennomført av andre, i forsøk på å sette Iran i dårlig lys.

Europeiske sanksjoner?

Spent situasjon til tross - Slensvik understreker at verken USA eller Iran i utgangspunktet er interesserte i en stor krig. Iran er på sin side under press på grunn av amerikanernes sanksjoner, som igjen gir dårligere økonomi. Dermed er det også de som er villige til å gjøre alvorlige grep.

Samtidig knyttes det stor usikkerhet til hva Europa nå vil gjøre, dersom det skulle vise seg at Iran står bak droneangrepet.

- Europa har forsøkt å opprettholde handelen med Iran, men dette angrepet gjør det vanskelig å fortsette med det. Sånn sett kan Europa være det som gjør det verre for Iran nå, sier Slensvik.

HORMUZSTREDET: En video viser hvordan iranske spesialstyrker tok seg om bord i den svensk-eide oljetankeren i Hormuzstredet. Video: Fars News Vis mer

- Kan stige til 100 dollar

Ringvirkningene av angrepet er ventet å svært store dersom det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco. Også oljefeltet Khurais ble rammet, opplyser det saudiarabiske innenriksdepartementet. Det antas å står for en produksjon på over én million fat olje per dag.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen kan stige til 100 dollar fatet dersom produksjonen blir liggende brakk lenge. Fredag kostet ett fat nordsjøolje 60 dollar per fat.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at det kan ta flere uker å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling