- Bare tull, sier Benestad om kjønnsskifte

Rasende på oppslag om 15-åring i Romerikes Blad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 15 år gamle gutten fra Romerike i Akershus skal skifte kjønn etter påske, og bli jente, skriver  Romerikes Blad  i dag.

I følge avisa har avgjørelsen blitt tatt i samråd med guttens foreldre, psykologer, skolen, og venner. Kjendislege Esben Esther Pirelli Benestad skal ha hatt hovedansvaret for den faglige vurderingen.

Rasende

Men Benestad avviser nå avisas oppslag som en fjær som har blitt til ti høns.

- Her har Romerikes Blad begått et stort overtramp. De lovet meg og guttens familie at de ikke ville kjøre denne saken. Og det de skriver er bare tull. Det er en fjær som har blitt til ti høns. Nå trenger denne familien ro, sier han til Dagbladet.no.

Meldes til PFU

Benestad avviser at 15-åringen skal kjønnsopereres etter påske, og indikerer at det foreløpig er snakk om en avgjørelse på det psykiske plan.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette nå, og saken vil bli bedre belyst på et senere tidspunkt. Men Vi vil innklage Romerikes Blad til Pressens faglige utvalg (PFU) etter dette oppslaget, sier Benestad til Dagbladet.no.

-Ville styre media

Sjefredaktør Thor Woje i Romerikes Blad avviser at det avisa skriver er tull, og kjenner seg dårlig igjen i Benestads kritikk. Han understreker at avisa ikke har skrevet at gutten skal kjønnsopereres etter påske, men skifte kjønn - mentalt.

- Derfor blir det skeivt å kritisere oss for dette. Vi spør jo Benestad i vårt intervju om gutten skal opereres innen tre år - altså før han fyller 18. Dette ville han ikke svare på, sier sjefredaktøren.

- Det er riktig at foreldrene ikke ville ha oss til å trykke saken - de ville styre informasjonen selv. Og slik vi skjønner det, har de gjort avtaler med andre medier, sier Woje til Dagbladet.no

- Her har foreldrene selv gått ut og informert skole og foreldre. De har også knyttet kontakter med medier. Gutten er helt anonymisert i vår sak og kan umulig identifiseres på bakgrunn av den, understreker redaktøren.

Han sier avisa har opptrådt helt normalt i denne saken, og intervjuet Benestad i går på helt vanlig måte.

- Hvis Benestad mener det vi skriver er tull, må han ta et medansvar i og med at han siteres direkte. Og vi har også flere andre kilder i denne saken, sier Woje til Dagbladet.no.

RÅDGIVER: Kjendislege Esben Esther Pirelli Benestad skal ha hatt hovedansvaret for den faglige vurderingen bak 15-åringens beslutning.