Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare valgkamp og bløff

FrP slakter Langelands tog-drøm.

JAVELIN: Londons nye Javelin-tog på stasjonen King Cross. Foto: AP Photo / Ian West, pool/Scanpix
JAVELIN: Londons nye Javelin-tog på stasjonen King Cross. Foto: AP Photo / Ian West, pool/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) SV og stortingsrepresentant Hallgeir Langeland vil bygge tog fra Oslo - Göteborg til et eventuelt fotball-EM 2016.

Fremskrittspartiets jernbanepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, mener Langeland bare driver valgkamp og bløffing.

- Dette er helt useriøst og jeg lurer nesten på om Langeland har fått et lite solstikk i natt, sier Hoksrud til Dagbladet.

Om Langelands Oslo - Göteborg-drøm, lurer Hoksrud på hvilke andre jernbaneprosjekter som forsvinner om strekningen bygges.

Ikke politisk vilje

Et flertall på Stortinget gikk 6. juni inn for å satse på høyhastighetstog, men Hoksrud sier at regjeringen har måttet «fase inn» satsingen innenfor økonomisk forsvarlige opplegg.

- Regjeringen vil fase satsingen så raskt som mulig inn i økonomien, men innenfor de avgrensingene som et forsvarlig økonomisk opplegg tillater, leser Hoksrud fra en regjeringsrapport og fortsetter:

- Det er ikke politisk vilje til å bruke penger på dette, og hvilke andre prosjekter faller ut om de skulle bygge dette? Vi har sagt at hvis private vil bygge, får de gjøre det. Men da må de skaffe kapital.

- Det er utopi, for det er ikke satt av en eneste krone til dette de neste ti årene. Alle partiene går og fabler om dette bortsett fra FrP. Kan vi ikke sørge for at de eksisterende linjene blir bedre før vi begynner med høyhastighetstog til Stavanger, Trondheim, Göteborg?, sier Hoksrud.

Han mener det er satt av for lite penger til prosjektet Langeland snakker om.

- Det vil koste 120 - 150 milliarder kroner hvis en skal bygge fra Oslo til Bergen, og det er satt av 350 til 400 milliarder totalt på de tre strekningene fra Bergen.

- Bare valgkamp
- Regjeringen har hatt firmaer inne som fastslo at høyhastighetsbaner i Norge ikke ville være lønnsomt. Strekningen Oslo - Ski er jo en ting, men det er også steder i Østfold det må gjøres noe med, mener Hoksrud.

Han mener toglinjene i Norge burde bygges etter flytogsmodellen isteden.

SLIK KAN NETTET BLI: Deutsche Bahns forslag. Grafikk: Kjell Erik Berg, Dagbladet.
SLIK KAN NETTET BLI: Deutsche Bahns forslag. Grafikk: Kjell Erik Berg, Dagbladet. Vis mer

- Jeg mener norge heller burde satse på tog som går i 200-250 kilometer i timen. Vi trenger ikke hopp rett opp til 270-300 km/t med en gang.

- Dette er bare valgkamp for SV, som later som om de skal gjøre noe de ikke har klart fra før. Hvorfor satt de ikke penger av for en måned siden, når

- BLØFF: Bård Hoksrud synes Hallgeir Langelands forslag om høyhastigstog fra Oslo - Göteborg bare er valgkamp og bløff. Foto: Stortinget.no
- BLØFF: Bård Hoksrud synes Hallgeir Langelands forslag om høyhastigstog fra Oslo - Göteborg bare er valgkamp og bløff. Foto: Stortinget.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media