Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare vanlig bombing

I dag er det den første dagen i fjerde bombeuke. Vi teller dagene som i advent. Mon tro det kommer, det glade budskap om fred?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyalarmen kom i går kveld nesten fire timer seinere enn vanlig. Utrolig mange ble bekymret: Hva er det de finner på nå? Man puster nesten lettet ut - bare vanlig bombing.

På Internett leser jeg teksten til Paris-avtalen. Det ser ut som om den gamle Bresjnev-doktrinen om begrenset suverenitet nå er blitt til den nye NATO-doktrinen.

I formiddag kom et kraftig smell, så hørtes flyalarm. Det var ikke noe angrep, bare noen fly som brøt lydmuren.

Sannsynligvis en NATO-hilsen til Lukasjenko, Hviterusslands president, som var på besøk. Vi lærer vel snart forskjell på lydmur og riktig eksplosjon.

Hører at Norge skal bruke en milliard kroner til å ta imot flyktninger. NATO har allerede brukt milliarder av dollar på angrepet, flyktningene kommer til å koste ytterligere milliarder, nabolandenes økonomiske tap er store - og bombingen har ennå ikke stoppet. Tvert imot skal det settes inn flere fly. Hva kunne man ha gjort med de pengene i hele eks-Jugoslavia?

De finnes to typer køer i dag; i den ene står folk for å kjøpe sigaretter, i den andre står folk for å komme inn på teaterforestillinger og konserter med klassisk musikk. Sigaretter betales, billettene til teatrene er gratis eller koster femti øre.

Kulturlivet er kraftig beskåret, men fungerer. I dag var det ganske mye å velge i: konserter, teater, utstillinger, kort- og dokumentarfilmfestivalen, en jazzklubb, noen kinoer er igjen i gang. På teater spilles bare forestillinger som krever få skuespillere og lite utstyr. Alt foregår mellom 12 og 19. Valget falt på en jazzklubb - midt på dagen.

En venninne jeg treffer der forteller at hun har gått ned ni kilo på sju dager. På folkemunne: NATO-slankekur. Ikke å anbefale pga. bivirkninger: Hun tar ikke sigaretten ut av munnen.

I morgen skal jeg forsøke å se på en av de to oppsettingene av «Mens vi venter på Godot» som går nå.

Når jeg kommer hjem, hører jeg meldinger om at NATO har bombet to kolonner albanske flyktninger. De var på vei hjem midt på lyse dagen og ble bombet fire ganger. Opptakene i tv viser et rent helvete. Første meldinger går ut på 74 drepte og 27 hardt sårede.

Flyktningenes Godot kom, men ikke med det de ventet. I satellitt-tv ser vi at NATO nøler med å innrømme hendelsen. Hvorfor skal man ha fiender når man har venner?

Flyalarmen går mens jeg sitter hjemme hos en venn. Vi snakker om den føderale visestatsministeren Vuk Draskovics retoriske spørsmål om ikke ekstraordinære krigsforordninger gir politiet for mange fullmakter og spør hverandre om folk etter krigen vil få lov til like store utemøter som nå.

Pressetalsmannen i Utenriksdepartementet avviser muligheten for at tropper fra land som har angrepet Jugoslavia deltar i utplasseringen av styrker i Jugoslavia. Toppmøte i EU bebuder fortsatt bombing. General Clark har krevd nye flystyrker. Det blir en het natt, tror vi. Såkalt bombologisk framtidsforskning.