TALTE: Kim Jong-un overrasket med nyttårstale, den første på 19 år fra det nord-koreanske regimet. Foto: KCNA / AFP / Scanpix
TALTE: Kim Jong-un overrasket med nyttårstale, den første på 19 år fra det nord-koreanske regimet. Foto: KCNA / AFP / ScanpixVis mer

- Bare ved militær opprustning kan et land utvikle seg til en velstående nasjon

Kim Jong-un overrasket med nyttårstale, den første på 19 år i Nord-Korea. Lover at Nord-Korea skal bli en «økonomisk gigant» i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Jong-un talte om viktigheten av å utvikle økonomien og målet om en gjenforening med Sør-Korea i sin nyttårstale i går. I tillegg advarte han mot at konfrontasjoner med Nord-Korea kun vil føre til krig, skriver BBC.

2013 vil bli, ifølge Kim Jong-un, et år med utvikling og forandring. Han varslet dyptgripende forandringer som vil forandre fattige Nord-Korea til en «økonomisk gigant» og øke levestandarden i landet.

Rakettoppskytninger Kim Jong-un tok i 2011 over makta i Nord-Korea etter sin far, Kom Jong-il, som sjelden talte offentlig. Den siste nyttårstalen i Nord-Korea var i 1994 og ble holdt av Kim Jong-uns bestefar, Kim Il-sung.

Etter at den unge statslederen tok over i 2011 har Nord-Korea gjennomført to oppskytninger av langtrekkende raketter, noe FNs sikkerhetsråd har forbudt dem fra å gjøre etter atomprøvespregninger i 2006 og 2009.

Rakettoppskytningen i april i fjor var mislykket, men prøveoppskytningen i desember virker å være vellykket og Nord-Korea klarte å plassere en satellit i bane rundt jorda.

- Militær styrke Nyttårsbudskapet fra Kim Jong-un kommer under en måned etter at Sør-Korea valgte Park Geun-hye til ny president. Men selv om Kim Jong-un talte varmt om å senke spenningsnivået med naboen i sør, var han helt klar på at Nord-Korea fortsatt vil prioritere forsvaret.

FYRVERKERI: Himmelen over Pyongyang lyste opp med fyrverkeri for å feire det nye året. Foto: KCNA / AFP / Scanpix
FYRVERKERI: Himmelen over Pyongyang lyste opp med fyrverkeri for å feire det nye året. Foto: KCNA / AFP / Scanpix Vis mer

- Den militære styrken til et land representerer nasjonens styrke. Bare ved militær opprustning kan et land utvikle seg til en velstående nasjon, sa Kim Jong-un i talen.

Kim Jong-un tilbragte nyttårsaften sammen med sin kone. De to var gjester på en konsert i Pyongyang.

KONSERT: Kim Jong-un og kona var til stede på denne konserten nyttårsaften. Foto: KCNA / AFP / Scanpix
KONSERT: Kim Jong-un og kona var til stede på denne konserten nyttårsaften. Foto: KCNA / AFP / Scanpix Vis mer