TRUET PÅ LIVET: Den malaysiske journalisten Aisyah Tajuddins har blitt truet på livet etter at hun postet en satirisk video på nett der hun tøyser med det nye lovforslaget til det politiske partiet Malaysian Islamic Party. Foto: YouTube
TRUET PÅ LIVET: Den malaysiske journalisten Aisyah Tajuddins har blitt truet på livet etter at hun postet en satirisk video på nett der hun tøyser med det nye lovforslaget til det politiske partiet Malaysian Islamic Party. Foto: YouTubeVis mer

- Bare vent til jeg skal voldta deg, kvinne

Voldsomme reaksjoner på satirisk film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den malaysiske journalisten Aisyah Tajuddin, ved radiokanalen BFM Radio, har blitt truet på livet og mottatt trusler om voldtekt etter at hun postet en satirisk video på nett.

Politiet etterforsker til og med saken som blasfemi, skriver Independent.

Lovforslag Videoen, som først ble publisert på YouTube og deretter kopiert og spredd på Facebook, er blitt sett mer enn 780 000 ganger. BFM Radio fjernet videoen fra sin YouTube-side dagen etter at den ble publisert.

I filmen gjør journalisten narr av det politiske partiet Malaysian Islamic Party (PAS), som nylig foreslo å innføre hudhud i den nordøstlige malaysiske byen Kelanten.

I islamsk strafferett viser hudud til de forbrytelser som i Koranen kalles overtredelse av «Guds grenser», og hvor straffen er fastsatt i teksten, ifølge Store norske leksikon. Loven forbyr blant annet utroskap, ran og tyveri - og straffen for dette skal være offentlige slag, steining, amputasjon og offentlig henrettelse, ifølge Independent.

Krysser «grensa» I filmen, som er 1,55 minutter lang og fått navnet «Hudud: En risbolle-sak», krysser Aisyah Tajuddins en imaginær grense til byen Kelanten, skriver BBC. Idet hun passerer grensa dukker det plutselig opp et skaut på hodet hennes.

Deretter finner hun ei pakke som ser ut til å inneholde mat, men i stedet inneholder en stein. Journalisten kaster denne mens hun uttaler:

- Vel, vi har jo hudhud, har vi ikke?

- Brenn henne Ikke alle ser humoren i dette. På Facebook skriver en person følgende:

- Flere fornærmelser mot Kelantan og Islam verden over. Hva skal vi gjøre med denne personen?

Spørsmålet besvares av en annen slik:

- Brenn henne levende.

Og:

- Bare vent til jeg skal voldta deg, kvinne.

På Youtube har en annen person lagt ut følgende trussel:

- Om jeg ser deg foran meg, skyter jeg deg i hodet.

- Må debatteres Institutt for journalistikk i Malaysia fordømmer truslene mot Tajuddin, og mener de også representerer et angrep på ytringsfriheten, skriver Malaysiandigest.

- Disse grusomme truslene er ikke bare et angrep på pressen, men også på ytringsfriheten. Diskusjonen om hudhud er viktig, som skal og må debatteres av alle malaysiere, skriver instituttet i en pressemelding.

KASTER STEINEN: I videoen finner journalisten Aisyah Tajuddins en stein inni en pakke som først ser ut til å inneholde mat. Hun kaster denne og uttaler:

- Vel, vi har jo hudhud, har vi ikke? Foto: YouTube
KASTER STEINEN: I videoen finner journalisten Aisyah Tajuddins en stein inni en pakke som først ser ut til å inneholde mat. Hun kaster denne og uttaler: - Vel, vi har jo hudhud, har vi ikke? Foto: YouTube Vis mer