Barene slurver

Barpersonell Dagbladet har snakket med innrømmer at det i hektiske perioder er vanskelig å ha full kontroll. Det innrømmes at summer blir ført feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Din kontrolliste

Kortjeger Blakset har laget en sjekkliste som du bør merke deg:

  • Kontroller med jevne mellomrom at plastkortet alltid er der det skal være.
  • Legg aldri pin-koden sammen med kortet.
  • Gi ros til betjening som sjekker kortet nøye.
  • Ta vare på kvitteringen. Legg den aldri i søppeldunken ved minibanken. Ditt kortnummer kan være nok for svindlerne.
  • Er du ute på byen og skriver under en kvittering flere ganger, eksempelvis fordi den første underskriften ikke var god nok, sørg alltid for at den første kvitteringen blir makulert.
  • Legg aldri kortet i baren.
  • Sammenlikn alltid dine kvitteringer med kontoutskrifter eller regningen du får fra kortselskapet.
  • Du bør aldri handle med kort på Internett. Det er et farlig sted å være.

Eva Bjøreng, kommunikasjonsdirektør i Reiselivsbedriftenes Landsforbund mener det finnes en del useriøse bedrifter i utelivsbransjen. Hun tror de store, anerkjente stedene er til å stole på, men ber folk være forsiktige med mindre, ukjente utesteder:

- Som korteier bør du tenke seg om to ganger før du legger det igjen i baren. Det finnes et hav av mindre seriøse steder der det er stor fare for å bli lurt. Husk at bartendere ofte jobber på provisjon. Jo mer de selger, jo mer tjener de. At både serverings- og rengjøringspersonale har tilgang til baksiden av baren, gjør bare risikoen enda større, sier Bjøreng.

- Bruk kontanter

- Har vi mye rot med bankkortene, ryktes det raskt. Det slår bare tilbake på oss selv, sier Anders Lundby, bartender på Smuget, et av Oslos største utesteder.

Han anbefaler gjestene å bruke kontanter.

- Det er bedre for alle parter. Det går raskere, og det er bedre å miste en hundrelapp enn et kredittkort, sier Lundby.

Selv om 25 prosent av omsetningen blir betalt med kort, får Smuget få klager på ukorrekte regninger ifølge Lundby.

Og han har et godt råd å gi:

- Hold deg såpass edru at du vet omtrent hvor mye du har drukket. Og la ikke andre handle på kortet ditt, sier Lundby.

Vær kritisk

Bankklagenemnda understreker at man ikke kan stole på noen.

- Bankkortet er en verdigjenstand og må oppbevares deretter. Det er ikke uaktsomt å levere bankkortet til kelneren for noen minutter, mens regningen blir betalt. Men lar du kortet ditt ligge i baren en hel kveld, må du selv ta ansvaret, sier Per Fiskerud, sekretariatssjef i Bankklagenemnda.