Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barentshavet og trygg mat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da nyheten om «Kursk»-katastrofen ble kjent mandag 14. august, var fiskeriminister Otto Gregussen på Svalbard sammen med fiskeri- og landbruksministere fra hele Norden. Temaet var matvaresikkerhet på land og i sjøen. I sitt innlegg berørte ikke Gregussen trusselen om kjernefysisk forurensning i havområdene i nord i det hele tatt.
  • I en reportasje i Dagbladet i går fortalte fiskeeksportøren Øyvind Seipajærvi i fiskeværet Bugøynes at oppkjøpere fra Kontinentet og Japan allerede krever grundig dokumentasjon på at fisk og skalldyr ikke inneholder radioaktive stoffer. Selv om Statens strålevern onsdag kunne tilbakevise de russiske rapportene om økt radioaktivitet i Barentshavet, er kystbefolkningen avhengig av absolutt tillit i de viktige eksportmarkedene for norsk sjømat.
  • Derfor er det viktig at Fiskeridirektoratet - som til nå har målt radioaktiviteten i fisk en gang i kvartalet - legger opp et intensivt prøveprogram som fjerner enhver begrunnet og ubegrunnet tvil om kvaliteten på norsk sjømat. «Atomhysteri kan bare bekjempes med fakta,» sier Frederic Hauge i Bellona.
  • Det har trolig vært av avgjørende betydning for tilliten til norsk fisk at Bellona i samarbeid med fiskerinæringen umiddelbart har iverksatt målinger av radioaktiviteten i hver eneste fangst fra Barentshavet. Dette vil gi et solid faktagrunnlag for å kunne besvare og gjendrive slike spørsmål fra internasjonale medier i den første, avgjørende tida etter «Kursk»-ulykken.
  • Faren for kjernefysisk lekkasje i lufta og i havet med utspring i russernes militære og sivile aktiviteter på Kolahalvøya, utgjør en enorm latent trussel mot norsk fiskerinæring. Det er havressursene vi skal leve av når olja tar slutt. I Bugøynes skal fiskeeksportør Seipajærvi investere seks millioner kroner i nytt fiskeanlegg. Fiskerinæringen er avhengig av at norske myndigheter gjør sitt for å skape tillit i eksportmarkedene, og at miljøsamarbeidet med Russland vies en helt annen oppmerksomhet enn det har fått hittil.