Barentssamarbeidet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er drøyt ti år siden Thorvald Stoltenberg lanserte ideen om et samarbeid mellom de nordiske landene og Russland i Barents-regionen. Etter Berlinmurens fall og Sovjetunionens kollaps skulle et regionalt samarbeid åpne veien til et nytt Russland. Stoltenbergs idé ble til virkelighet da ministere fra seks land undertegnet Kirkenes-erklæringen 11. januar 1993. Om noen dager er det duket for storfint jubileum med seks statsministere på Hurtigruta med ny kurs for Kirkenes.
  • Økonomisk har Barentssamarbeidet ikke levd opp til de høye forventningene som norske politikere skapte tidlig på 90-tallet, men samarbeidet har ført mange mennesker sammen over grenser som i årevis lå golde og forlatte på grunn av kald krig. Som regionalt og lokalt folk-til-folk-samarbeid har Barentssamarbeidet gitt resultater. Barentssamarbeidet har utvilsomt vært bra for Nord-Norge og miljøoppryddingen på Kola. Nå viser det seg også at næringsaktører som har hatt tålmodighet i Nordvest-Russland omsider også får økonomisk uttelling.
  • Feilen med Barentssamarbeidet er at det ble etablert som strategisk hovedpilar i norsk russlandssatsing. Resultatet er at Norge ti år etter Kirkenes-erklæringen er marginalisert som strategisk samarbeidspartner i et nytt Russland på full fart vestover. For politisk og økonomisk har veien til Moskva aldri gått via Murmansk. Tyskere, finner og svensker investerte i motsetning til nordmenn langsiktig og bredt i Russland. Premien er i dag en rolle som aktiv medspiller i en russisk økonomi som har en av verdens høyeste vekstrater. Norge sitter i store trekk igjen med en Barents-satsing som aldri kunne bli annet enn et samarbeid med en russisk utkant. Men problemet er ikke Barentssamarbeidet. Problemet er at det for Norges del ikke ble satset stort mer enn Barentssamarbeidet; et lite prosjekt som har kostet norske skattebetalere 190 millioner kroner på ti år, mindre enn et middels stort norsk bistandsprosjekt i Zambia eller Tanzania.