Barker sammen

Partilederne møtes til debatt under Arendalsuka. Her må de blant annet svare for de skyhøye strømprisene deler av landet opplever i dag.

DEBATT: Dagbladet tar temperaturen både før og etter partilederdebatten på Arendalsuka. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Torsdag kveld møtes partilederne til debatt i Arendal. Dette er den første partilederdebatten siden stortingsvalget i fjor høst.

Dagbladet følger debatten og oppdaterer saken!

Et av de store temaene er strømkrisa, som har vært tungt debattert på utallige av de over 1700 arrangementene på Arendalsuka.

Kort tid før debatten gikk i gang, kom også beskjeden om at solcelleprodusenten Rec Solar stopper sin produksjon i Kristiansand som følge av de høye strømprisene.

- Skyldes ti prosent

Blant spørsmålene fra debattleder Fredrik Solvang, er om partilederne angrer på de siste utenlandskablene som er bygget.

Støre og Vedum tok ulike grep da de ble spurt om hvem som syntes det var en tabbe å legge de to siste kablene til England og Tyskland.

Sp-leder Vedum sa man trenger mer nasjonal kontroll. Vedum rekte hånda halvveis opp, men var raskt ute med å si at det er liten vits å se tilbake på de valgene som ble gjort den gang og at vi nå må tenke framover på hvordan vi best kan løse strømkrisa.

Statsministeren gjorde det klart at han ikke syntes det var en tabbe, og at de jevnt over har tjent oss godt.

- Det mange hopper over, er at vi har en europeisk energikrise, sier Støre. Jeg motsetter meg historien om at det er frie markedskrefter som herjer oss. Disse menneskene snakker om at krigen ikke eksiterer, sier Støre om Rødts Moxnes og Frps Listhaug.

- Det er krig i Europa, sier Støre og avbryter SVs Kirsti Bergstø:

- Du kan ikke si at det er markedskreftene som herjer i Europa, Kirsti. Det er Putin som herjer med Europa, sier Støre.

- Økonomisk vaksinemotstander

Også Høyre-leder Erna Solberg sier de høye strømprisene har en langt mer komplisert forklaring enn de to utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia.

- Ekspertene har regnet ut at de to nye utenlandskablene er omtrent 10 prosent av forklaringen på de høye strømprisene. Det er viktig å ikke gjøre kompliserte sammenhenger til enkle slutninger.

- Folk er regelrett ranet. Jeg vil anbefale deg å enten begynne å gjøre jobben din, eller finne deg en annen jobb, sier Sylvi Listhaug til finansminister Vedum om regjeringens tiltak for å møte de høye strømprisene.

- Du er en slags økonomisk vaksinemotstander. Du nekter å høre på alle råd, du forsterker problemene og gjør ting verre og ikke bedre, får Listhaug smelt tilbake fra Vedum.

- Sosialt urettferdig

Frp er blant partiene som tar tilorde for makspris. Det samme gjør Rødt og Krf.

Makspris på strøm er sosialt urettferdig, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

- Vi må få stabilitet og forutsigbarhet. Hadde makspris vært løsningen, hadde vi gått for det på dagen. Men når jeg ikke gjør det, er det fordi jeg tror det er feil, og det kan til og med virke mot sin hensikt, sier Støre.

Partilederdebatten er Une Bastholms siste, etter at hun onsdag annonserte at hun trekker seg som partileder for MDG.

Årets partilederdebatt under Arendalsuka er for Olaug Bollestads del hennes første etter at hun overtok jobben som partileder etter Kjell Ingolf Ropstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer