Barket sammen om pappaene

Den ene vil gi fedrene kvote, den andre vil la fedrene bestemme selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) ser aller helst at Høyres Linda Cathrine Hofstad Helleland ikke kommer til makta 9. september og overtar regjeringskontorene hun i dag har. Årsak? Thorkildsen vil ikke at Helleland skal fjerne dagens fedrekvote, slik Høyre har vedtatt.

Papparevolusjon I dag barket de to sammen under Dagbladets valgsending foran Stortinget på Eidsvolls plass.

- Heldigvis har vi sett at det har vært en papparevolusjon bare mens jeg har levd. Det er jeg veldig glad for. Men den hadde ikke kommet om det var opptil Høyre, sier hun og legger til:

- Høyre tror at det kommer av seg sjøl, bare ta å skjerp deg, så ordner vi det her. Bare se hvem som har stått for likestilling i historia. Det er ikke Høyre ihvert fall, sa Thorkildsen og la til:

- Jeg er veldig glad for at fedre kan be om permisjon med loven i hånd uten å bli anklaget for ikke å være opptatt av jobben sin.

- 20 år er nok Linda Cathrine Hofstad Helleland mener på sin side at etter tjue år med fedrekvote er på det tide å overlate valgene til familiene selv.

- Vi har sett at det er nødvendig å bruke loven, men det er også politikernes oppgave å stoppe opp og si når det ikke lenger er nødvendig. Hele poenget med foreldrepermisjon handler ikke om mer likestilling. Det handler om barna. I det første leveråret er det viktig at far bruker mye tid med barnet. Det er mange hensyn å ta, som familien må ta selv, sier Helleland.

Smitteeffekt Under duellen ble det viste Dagbladets Martine Aurdal til at ny forskning viser til en «smitteeffekt» med fedre som tar ut permisjon når de ser at andre bruker fedrkvota på jobben.

- Hvordan få til smitteeffekt uten fedrekvote? spurte Aurdal Helleland.

- Vi gir jo fedrene lik rett til halvparten av fedrekovten. De skal ha like rettigheter på lik linje med mor.

- Fleksibel Høyre mener dagens permisjon langt fra er fleksibel nok og viser til at om far ikke tar ut alle 14 ukene, mister mor retten til å overta resten. Det mener Helleland straffer barna, noe hun tidligere også har uttalt til Dagbladet.

- Dere straffer barna når mor ikke kan ta ut de ukene får ikke tar ut av fedrekvota. Dere straffer de familiene som ikke greier å leve opp til deres ordning.

Men Thorkildsen mener Helleland tar helt feil:

DUELL OM FEDREKVOTE: Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og Høyres Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) møttes til duell om pappapermisjon i Dagbladets valgkampbod. Foto: Benjamin Ward/ Dagbladet
DUELL OM FEDREKVOTE: Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og Høyres Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) møttes til duell om pappapermisjon i Dagbladets valgkampbod. Foto: Benjamin Ward/ Dagbladet Vis mer

- Nei, tvert i mot er det veldig fleksibelt. Det er 14 uker til mor, 14 uker til far eller medmor. Og så er resten til fri fordeling. Vi gjør dette fordi fedre og barn skal få mer tid sammen, slik at farsrollen blir mer forandret, sa Thorkildsen.

Valgfrihet? De to politikerne ble av Dagbladet Peder Ottosen også utfordret på hva som er viktigst; likestilling eller valgfrihet.

Fra Helleland var svaret enkelt: Valgfrihet. Mens Inga Marte Thorkildsen mente det hang sammen, og hevdet valgfrihet fordrer likestilling.

Følg Dagbladets livesending hver dag foran Stortinget. Møt opp eller følg Dagbladet TV live her.

 PÅ SYKKEL:  Inga Marte Thorkildsen kom til Dagbladets valgbod på sykkel. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet
PÅ SYKKEL: Inga Marte Thorkildsen kom til Dagbladets valgbod på sykkel. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet Vis mer