Hønefoss:

Barn alvorlig skadd - foreldrene siktet:

- Foreldrene erkjenner ingen straffskyld.

SE TV: Torsdag morgen melder Sørøst politidistrikt i en pressemelding at et foreldrepar er siktet etter at deres felles barn er alvorlig skadd. Politiinspektør Per Thomas Omholt forklarer bakgrunnen for siktelsen. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

HØNEFOSS (Dagbladet): Torsdag morgen meldte Sørøst politidistrikt i en pressemelding at et foreldrepar er siktet etter at deres felles barn er alvorlig skadd.

- Vi fikk melding 15. juni fra Ullevål sykehus om at de hadde et alvorlig skadet barn, med mest sannsynlig påførte skader. Vi iverksatte da full etterforskning. Foreldrene ble avhørt den 16. juni, sier Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt.

Barnet er 11 uker gammelt.

Var i livsfare

- Det vi vet er at barnet er noe bedre og utenfor livsfare, men det kommer til å ha alvorlige hjerneskader livet ut, sier han.

Omholt sier likevel at barnet kan havne i en livstruende situasjon igjen som følge av de alvorlige hodeskadene.

Etterforskningsleder Cecilie Johansen Sandbakken, sier dette er en sak som krever store ressurser.

-Vi kartlegger nå barnets liv, det vil si at vi nå avhører alle som har vært i kontakt med barnet, inkludert alt av helsepersonell.

HØNEFOSS: Etterforskningsleder Cecilie Johansen Sandbakken og Politiinspektør Per Thomas Omholt. Foto: Christian Wehus
HØNEFOSS: Etterforskningsleder Cecilie Johansen Sandbakken og Politiinspektør Per Thomas Omholt. Foto: Christian Wehus Vis mer

Foreldrene pågrepet

Torsdag 20. juni ble de foreldrene siktet for å ha påført barnet betydelig og grov kroppsskade. De ble pågrepet samme dag og avhørt på nytt.

- Foreldrene erkjenner ingen straffskyld, sier han.

Selv om politiet har pågrepet og siktet foreldrene er de fortsatt åpne for andre teorier.

- Vi utelukker ikke at det kan være et uhell eller andre medisiske grunner som har ført til skadene, sier Omholt til Dagbladet.

Han sier på spørsmål på pressekonferansen at de ikke vil si noe ytterligere om de siktede.

- Vi vil ikke at de siktede skal identifiseres. Dette er en liten by så vi vil si så lite som mulig om dette.

Barnet har på tross av siktelsen hatt kontakt med foreldrene.

- Skadene var livstruende som gjorde at foreldrene fikk midlertidig lov til å se barnet med politiet til stede, sier Omholt.

Barnet og barnets foreldre bor i Hønefoss.

- Enorm påkjenning

Barnets mor har fått Sidsel Katralen ved advokatfirmaet Elden som forsvarer. Hun forteller til Dagbladet at mora har gitt forklaring til politiet og samarbeidet med dem siden pågripelsen i midten av juni.

MORS ADVOKAT: Sidsel Katralen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MORS ADVOKAT: Sidsel Katralen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hun stiller seg undrende til at man konkluderer så raskt med tanke på den endringen som er i forskningen rundt "shaken baby syndrom", sier Katralen som ser fram til at flere sakkyndige vil bli koblet inn i etterforskningen av barnets skader.

Advokaten sier at skadene ikke trenger å stamme fra straffbar vold mot barnet. De ønsker nå en breiere tilnærming, før man konkluderer med at skadene er påført. Samtidig sier advokaten at etterforskningen er en enorm påkjenning for hennes klient.

– De har et barn som er alvorlig skadd, og man kan jo tenke seg til hvordan mor har det, sier Katralen.

- For rask slutning

Far til barnet har fått advokat Jon Anders Hasle som forsvarer.

FARS ADVOKAT: Jon Anders Hasle.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FARS ADVOKAT: Jon Anders Hasle. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Han forteller at klienten har vært i mange timer i avhør, i totalt tre omganger, og har bidratt med det han har av informasjon.

- Han nekter straffskyld, fordi han mener han ikke har gjort noe som kan skade barnet. Vi mener man har trukket en for rask slutning når man sier at dette har noe med filleristing å gjøre, og man må lete etter andre medisinske årsaker, sier Hasle.

Også barnets far skal ifølge advokaten ha det veldig vanskelig, både på grunn av barnets tilstanden, og at foreldrene er siktet for å ha påført barnet skaden.

- I tillegg blir de hindret i å være med barnet. De får bare være der i begrensede tidsrom under oppsyn, noe som selvsagt er vanskelig når man er så tydelig på at man ikke har gjort noe og bare vil være der for sitt eget barn, sier Hasle.