Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn av utenlandsk opprinnelse oftest voldsofre

For første gang handler over halvparten av henvendelsene til Barnevernsvakta i Oslo om barn og ungdom av utenlandsk opprinnelse. Mange av disse barna har begått kriminelle handlinger, men de er også selv mer utsatt for vold enn barn og unge med norske foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk Barnevernsvakta i Oslo 6042 henvendelser. 53 prosent av disse handlet om barn og ungdom av utenlandsk opprinnelse. Dette tallet er høyt med tanke på at innvandrerbefolkningen utgjør nær 20 prosent av befolkningen i hovedstaden, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Lever mer utsatt

- Mange ungdommer av utenlandsk opprinnelse har en utsatt livssituasjon. De har ofte ikke det nettverket som mange norske barn har. Årsaken til at unge av utenlandsk opprinnelse er overrepresentert i våre statistikker er mange og sammensatte, mener lederen ved Barnevernsvakta i Oslo, Norunn Vorland.

Barnevernsvaktas offisielle statistikk fra fjoråret vitner om en vanskelig hverdag for en del av disse barna og ungdommene.

- Barn av utenlandsk opprinnelse er også mer utsatt for vold. 75 prosent av henvendelsene om familievold i fjor involverte utenlandske barn, opplyser Norunn Vorland.

Hun understreker at Barnevernsvakta mener det vil være gunstig å jobbe mer intensivt med familier hvor vold er et problem, også i akuttfasen.

Barn og unge av utenlandsk opprinnelse er også overrepresentert blant dem som kommer i kontakt med Barnevernsvakta fordi de har begått kriminelle handlinger selv.

- Vi vet at en del i denne gruppa også faller utenfor skolesystemet, blant annet på grunn av språkproblemer. Det gir seg utslag i kriminalitetstallene, sier Vorland.

Nær 50 prosent økning

I år er det 20 år siden Barnevernsvakta i Oslo ble opprettet. Antallet henvendelser har økt: Fra 1993 til i dag er økningen nærmere 40 prosent.

- Det er nok mange årsaker til det. Vi er blitt mer tilgjengelige med utvidede åpningstider, politiet bruker oss mer enn før og samtidig har nok bildet ute endret seg, sier Vorland.

I løpet av de siste ti åra har Barnevernsvakta hatt en økning i antallet saker som skyldes rus, enten blant foreldrene eller blant barna selv. I denne kategorien utgjør nordmenn den største andelen.

I fjor fikk Barnevernsvakta 264 henvendelser om barn eller unge som var rusa.

- Inntrykket er at de blir stadig yngre, og at det blir flere jenter i denne gruppen. Vi er også svært bekymra for det store antallet barn som lever med rusmisbrukende foreldre, sier Vorland.

Også antallet henvendelser som gjelder vold i hjemmet, har økt de siste ti åra.

De 6042 henvendelsene siste år dreide seg om totalt 2781 barn, hvorav 1786 var gutter.

Hele Norges coronakart