- Barn ble begravet

Bygninger raste sammen i jordskjelvet i Kongo. Tre personer er bekreftet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meldes nå at flere barn ble begravet i ruinene etter jordskjelvet i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo. Skjelvet hadde senter i et område kalt Congo-Tanzania, omkring 55 kilometer sørøst for byen Kalemie. Jordskjelvet rammet Øst-Kongo i formiddag norsk tid.

Ifølge AP er tre mennesker bekreftet døde, men det er fremdeles usikkert hvor mange som er drept og skadet.


- Flere hus har falt sammen og takene begravde barna som var der, sier Jean-Donne Owali, en lege i området, til AP.

Legen arbeider på et sykehus drøyt fem mil fra senteret til jordskjelvet. Han opplyser at flere skadde barn ble bragt til hans sykehus, og at to mennesker døde av skadene der.

Krigsherjet område

- Jordskjelvets rammet hardest i et relativt tynt befolket område, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til Dagbladet.no.

Røde Kors har ingen hjelpearbeidere i området, men følger situasjonen nøye.

Apeland mener det ser ut til å være relativt begrensede skader etter skjelvet.

EVAKUERT: En kvinne løper ut fra en kontorbygning i Nairobi etter jordskjelvet som rammet Kongo og flere av nabolandene i dag. Foto: Thomas Mukoya/Reuters
EVAKUERT: En kvinne løper ut fra en kontorbygning i Nairobi etter jordskjelvet som rammet Kongo og flere av nabolandene i dag. Foto: Thomas Mukoya/Reuters Vis mer

Det var et allerede utarmet og ødelagt område som ble rammet av jordskjelvet. Ifølge AP er regionen sterkt preget av kriger, fattigdom og vulkanutbrudd. I området bor det titusenvis av flyktninger etter krigene og den økonomisk kollapsen i Kongo og Burundi.

6.8 på Richters skala

Det amerikanske U.S Geological Survey (USGS) har opplyst at skjelvet målte 6.8 på Richters skala. Et skjelv som måler 7 kan gjøre stor skade. Det er likevel uklart hva de fulle konekvensene er i Øst-Kongo, fordi området er tynt befolket og det trolig ikke er mye bebyggelse der.

Jorskjelvet kunne merkes i Kenyas hovedstad Nairobi, der hundrevis av mennesker ble evakuert fra kontorbygninger i sentrum. Skjelvet kunne også merkes i Rwandas hovedstad Kigali og i Tanzania.