Barn ble ulovlig overvåket

På sommerleir i Øst-Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Overvåkningspolitiet i Norge drev med ulovlig overvåkning av barn på 1970-tallet.

Steinar Johansen var 12 år gammel da han ble overvåket på sommerleir i Øst-Tyskland. Leiren var i regi av barneorganisasjonen «Unge pionerer» som hadde tilknytning til NKP, og Johansen var sendt dit på sommerferie av foreldrene. Da han fikk se «mappa» si i voksen alder, ble han sjokkert, forteller han til NRK.

- Jeg fikk nesten sjokk da jeg så det. Det var veldig ekkelt å forholde seg til, sier han.

Steinar Johansen har søkt om erstatning, og får svar på søknaden neste år. Om lag halvparten av dem som har søkt om erstatning for ulovlig overvåkning, får medhold. Av 578 søknader, er 505 foreløpig ferdigbehandlet.

Så langt har Innsynsutvalget innvilget erstatning til 266 personer.

Muligheten til å få innsyn i egen mappe - overvåkingsdokumenter om seg selv - kom etter Lundkommisjonen i 2002. Først og fremst gjaldt rettigheten personer som hadde vært politisk engasjert på venstresida i Norge under den kalde krigen. Ifølge NRK kom det inn over 13 000 søknader, og flere enn 2000 personer fikk utlevert dokumenter.

Leder i Kontroll- og konstitusjonskomitéen, Ågot Valle, reagerer sterkt på at barn ble overvåket.

- Dette er nytt for meg og jeg synes det er hårreisende. Det viser hvor langt man var villig til å gå under den kalde krigen, sier hun til NRK.