«Barn blir tatt og torturert for å oppgi skjulesteder. De blir en del av krigen.»

Flyktninghjelpens Rolf A. Vestvik om hvordan barna blir misbrukt i Syria-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den første store rapporten om hvordan borgerkrigen i Syria rammer barn presentert. Det er britiske Oxford Research Group som har publisert rapporten, som kan leses på tenketankens hjemmeside.

Hovedtallene i rapporten er som følger:

• Mellom mars 2011 og august 2013 er 11 420 barn (17 år og yngre) drept av et totalt tapstall på 113 735.
• Av de drepte barna er det over dobbelt så mange gutter. Kjønnsforskjellen blir større jo eldre barna blir.
• Bomber og granater er hyppigste dødsårsak, som står for hele 7557 av dødstallene.
• Mindre skytevåpen står for 2806 av dødsfallene. Dette inkluderer 764 henrettelser og 389 drap av snikskyttere, der det er klare beviser på at barn er målet.
• Minst 112 barn er torturert og drept under tortur, inkludert spedbarn.

Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen har nylig selv vært i nabolandene til Syria der organisasjonen arbeider blant flyktningene. Vestvik sier det er viktig at man får fram tall på lidelsene i Syria-borgerkrigen.

- Man må alltid ta denne type tall med en klype salt. Det er få uavhengige kilder inne i Syria, men vi vet at mange barn er drept, torturert, fengslet og på andre måter straffet inne i Syria. Det begås antageligvis overgrep mot barn fra alle sider i konflikten, sier Vestvik på telefon til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke overraskende - Det er veldig viktig at man får ut informasjon fra et krigsområde. For det første for at konflikten ikke glemmes, det hender at brutale konflikter glemmes og at den bare fortsetter uten at verdenssamfunnet bryr seg. For det andre er denne type fakta fra krigsområder viktig for å skalere hjelpearbeidet.

- Hvordan rammes barn i Syria-borgerkrigen og i kriger generelt?

- Dagens rapport er ikke overraskende. Vi ser at i land der det er krig, blir barn dratt med i konflikten. Barn blir brukt som barnesoldater, bud og løpegutter, og blir dermed også et mål for sniksyttere. De blir tatt til fange og torturert for å oppgi skjulesteder. De blir en del av krigen, vi har sett det i Kongo, på Balkan og vi ser det i Syria, sier Vestvik.

- Hva forteller syriske barn du har snakket med?

- Vi skal huske at barn ofte holder tilbake. Det vi hører er at dette er en krig som i stor grad går utover sivilbefolkningen. Det er målrettede angrep mot bakerier, helsesentre og skoler. Det er det som ofte skaper frykt og driver folk på flukt. Det er ikke en krig bare mot militære mål.

Målrettede angrep på sivile Vestvik i Flyktninghjelpen lister opp tre årsaker til at sivile blir angrepet.

• Represalier. Det øker prisen for aksjoner ved at sivile på «din» side blir angrepet som hevn.
• Terror. Man kan ønske å drive ut en etnisk folkegruppe og angriper da sivile i det området. Syria er i ferd med å bli en sekterisk konflikt med religiøse skillelinjer.
• Lydighet. Man bruker terror for å få støtte fra sivilbefolkningen.

I IRAK: Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen besøker en flyktningleir i Irak. Foto: Ken Opprann
I IRAK: Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen besøker en flyktningleir i Irak. Foto: Ken Opprann Vis mer

Flyktninghjelpen arbeider blant de over to millionene som så langt har flyktet fra Syria.

- Vi har store operasjoner i nabolandene, Irak, Tyrkia, Libanon og Jordan, hvor vi hjelper med husly. Mange av flyktningene blir ikke plassert i leirer, men innkvartert hos vanlige mennesker, sier Vestvik.

- Skole viktig - Hva er det vikigste for barna som har opplevd krig?

- Noe av det viktigste for barna er at man har et utdanningssystem som fungerer, det gir barn som har opplevd slike traumer en viss form for normalitet. Skolemåltidet er også viktig siden dette fort kan være det eneste skikkelige måltidet barna får.

- I tillegg er skole og utdanning viktig for ikke å miste en hel generasjon og for å hindre at fattigdommen befester seg, sier Vestvik.

I rapporten fra Oxford Resarch Group kommer tenketanken med følgende bønn til de involverte partene og stater som ønsker å bidra til fred.

- Alle parter må unngå å angripe sivile, inkludert barn. Alle involverte må få trening i å hindre at sivile og barns liv blir satt i fare, samtidig må de rapportere tapstall også dem de selv forårsaker. Personer og organisasjoner (inkludert journalister) som bidrar til informasjon om sivile tap bør ikke bli hindret fra å utføre sitt arbeid, heter det i rapporten.

FRA SYRIA: Syriske flyktninger kommer fra Syria og inn i Nord-Irak. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen
FRA SYRIA: Syriske flyktninger kommer fra Syria og inn i Nord-Irak. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen Vis mer