PÅ FLUKT:  To barn krysser grensen over Hellas og Makedonia. Foto: AFP/Robert Atanasovski
PÅ FLUKT: To barn krysser grensen over Hellas og Makedonia. Foto: AFP/Robert Atanasovski Vis mer

Barn blir voldtatt på flyktningruta gjennom Europa

Først flykter de fra umenneskelige forhold, så blir mange voldtatt på vei mot tryggheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det finnes ikke noe konkret tall på hvor mange barn som har ankommet Europa alene, siden flyktningkrisen startet. Men ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har rundt 8500 barn kommet til bare Italia - siden starten av 2015.

I New York Times stiller Alois Kriegl, sjef på migrasjonskontoret i Passau i Tyskland, stiller det uunngåelige spørsmålet:

- Hva skjer når et barn legger ut på en slik ferd? Hva må til for at foreldre sender barna sine av gårde?

Voldtekt og overgrep Avisa skrev onsdag om en 15 år gammel syrisk jente. Da hun ankom Tyskland hadde hun så store skader etter voldtekter, at gynekologene som undersøkte henne kunne se skadene i flere uker seinere. En 16 år gammel jente fra Somalia kunne fortelle om overgrep og så ekstrem sadistisk seksuell vold at ungdomsarbeideren som intervjuet henne ved ankomst, valgte å utelate detaljene fra rapporten.

- Vi hadde ikke ord som kunne beskrive det hun fortalte, sier ungdomsarbeider Sandra Wagner-Putz til New York Times.

Hittil i år har det kommet over 540 enslige mindreårige asylsøkere under 15 år til Norge. De siste ukene har det i gjennomsnitt kommet mellom 30 og 40 enslige mindreårige asylsøkere under 15 år. Det viser tall fra barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Kvaliteten er for dårlig Ifølge Janne Raanes, ansvarlig for Redd Barnas Norgesprogram, har vi all grunn til å tro at barna som kommer til Norge, også har med seg grusomme historier.

- Det finnes ikke nasjonale grenser for dette. Barn på flukt beveger seg over landegrenser. Deres historier følger med i bagasjen. Det er mange voksne som utnytter barn og ikke vil dem vel under flukten. Noen av disse barna er også utsatt for menneskehandel og vi vet at de som står bak menneskehandel ser på barna som et objekt som de skal tjene penger på. Vi vet også at mange av dem som kommer hit har opplevd grusomme ting på flukten til Norge, sier Janne Raanes, leder av Redd Barnas Norgesprogram.

Hun mener kompetansen på norske mottak er for dårlig. I tillegg er det en tynn bemanning med for få folk på jobb.

- Det er svak kompetanse i mottakene og kvaliteten er for dårlig. Vi er svært bekymret for at det barna har opplevd ikke blir fanget opp, sier Raanes til Dagbladet.

- Nå er vi i en ekstraordinær situasjon, og vårt hovedfokus er å opprettet nok mottak. Men vi tar absolutt kritikken på alvor og jobber for å heve kompetansen på mottak, sier assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange til Dagbladet.

Hun ønsker å også å oppfordre frivillige til å bidra.

- De frivillige organisasjonene gjøre svært godt arbeid for enslige mindreårige asylsøkere, men de trenger flere hender. Jeg vil derfor oppfordre folk til å ta kontakt med frivillige organisasjonene eller fylkesmannen. Myndighetene skal gjøre sitt, også trenger vi å spille på lag med sivilsamfunnet, sier Lange.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer