Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn bruker 90 sekunder mer på kort løpetur nå enn for 30 år siden

I vesentlig dårligere form enn foreldrene deres var på samme alder, viser sjokkrapport.

FYSISK AKTIVITET: Disse barna er spreke og koser seg i full aktivitet, men det gjelder ikke alle barn. Ny forskning viser at barn er mindre spreke nå enn de var for 30 år siden.
Foto: NTB/Scanpix
FYSISK AKTIVITET: Disse barna er spreke og koser seg i full aktivitet, men det gjelder ikke alle barn. Ny forskning viser at barn er mindre spreke nå enn de var for 30 år siden. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere slår nå alarm om at barn og unge står i fare for å utvikle alvorlige helseproblemer i voksen alder fordi de rett og slett er i dårligere form enn det foreldregenerasjonen var da de var barn, skriver npr.org.

Et forskerteam fra University of South Australia har analysert 50 studier fra 28 land som omfatter 25 millioner barn i alderen ni til sytten år. Studiene strekker seg fra 1964 til 2010.

Studiene har blant annet sett på hvor langt barna klarte å løpe på fem til 15 minutter, og hvor raskt de løp en bestemt distanse.

90 sekunder Løping er en god måte å måle kardiovaskulær helse og utholdenhet på. Konklusjonen er nedslående og viser at barn i dag er rundt 15 prosent dårligere form enn foreldrene deres var på samme alder, melder Fitnessbloggen.

Barn i dag bruker 90 sekunder mer på å løpe en engelsk mil i dag (1609 meter) enn de gjorde for 30 år siden, konkluderer forskerne.

Nedgangen i barnlig hurtighet ser ut til å ha startet i 1970-åra, og senere har den stadig gått nedover.

Forskerne brukte løpshurtighet som et mål for sprekhet fordi det sier noe om hjertehelse og utholdenhet. Nå er forskerne bekymret for framtida. Voksne i god form har lav risiko for hjerteinfarkt og slag, og spreke barn blir gjerne også spreke som voksne.

Japan best Et lys i mørket, kan være at forskerne ser at nedgangen i barnas fysikk ikke er fullt så uttalt på 2000-tallet, i hvert fall ikke i Europa, Australia, New Zealand og til dels i USA.

Det eneste landet som ikke har opplevd en sterk nedgang i barns sprekhet er Japan, hvor barna i utgangspunktet lå på et noe lavere nivå fysisk.

At barn beveger seg saktere i dag, har den samme årsaken over hele verden. Økt kroppsvekt står for mellom 30 til 70 prosent av nedgangen.

- Må forebygge Førsteamanuensis Jostein Steene-Johannessen ved Høgskulen i Sogn og Fjordane leverte i 2009 sin doktorgradsavhandling om fysisk form og risikofaktorer hos barn.

Den norske forskeren fant fire av fem niåringer, men bare én av to 15-åringer tilfredsstiller anbefalingene for fysisk aktivitet.

Barn og unge som ligger i lavere sjikt for muskelstyrke og kondisjon, har større risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med de som er i best fysisk form, konkluderer Steene-Johannessen.

- Det er liten grunn til å være alvorlig bekymret for norske barns fysiske form, uttalte Jostein Steene-Johannessen til Forskning.no da han ble intervjuet om sin studie.

- Utfordringen er å opprettholde aktivitetsnivået fra barnealder over i ungdomsalder. Nå som vi vet at det er en sammenheng mellom fysisk form og risiko for hjerte- og karsykdom også hos barn, bør denne faktoren kartlegges mer systematisk og over tid. Forebygging må starte i barnealder og ikke når symptomene melder seg i voksen alder, understreker Steene-Johannessen.