Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet i Haugesund

- Barn burde slippe å vegre seg for å hente posten

Naboer til den drapssiktede 48-åringen har i årevis vært bekymret.

PÅGRIPES: Her pågripes den 48-årige haugesunderen på Vår Frelsers gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: Tipser
PÅGRIPES: Her pågripes den 48-årige haugesunderen på Vår Frelsers gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): - Vi har vært litt urolige og bekymret, spesielt da barna var små. Vi har hatt låst dør i 30 år, sier Per Arne Lindvik (61) til Dagbladet.

Lindvik og familien bor i et boligfelt sør for Haugesund sentrum, et steinkast fra boligen til 48-åringen som er siktet for å ha drept Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) på Vår Frelsers gravlund.

FENGSLET: Politiadvokat Thor Buberg i Sør-Vest politidistrikt fikk innvilget varetektsfengsling for den siktede 48-åringen. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer

Vold og narkotika

Den drapssiktede mannen ble i dag fengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i Haugaland tingrett. Han har et svært langt kriminelt rulleblad, og har et 20-tall dommer på seg, som blant annet omfatter grove voldshendelser og narkotikabesittelse - i 1998 ble han skutt i magen av politiet på rommet sitt. I dag bekreftet politiet at han i forkant av drapet prøvde å bryte seg inn i et annet av husene i nabolaget.

- Det har vært en del politiutrykninger til huset opp igjennom, og det er jo ikke så hyggelig når man har små barn, sier Lindvik.

SKUTT PÅ ROMMET: I 1998 ble den nå drapssiktede 48-åringen skutt av politiet på rommet sitt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKUTT PÅ ROMMET: I 1998 ble den nå drapssiktede 48-åringen skutt av politiet på rommet sitt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Barn burde få slippe å vegre seg for å hente posten, understreker han.

61-åringen, som også er intervjuet av Haugesunds Avis, forteller at familien opp igjennom er blitt kontaktet av politiet i etterkant av hendelser med den rusbelastede naboen.

- Kontakten har vært meget god, sier han.

48-åringen er tidligere dømt for å ha slått sin 77-årige far, samt truet ham med et jernrør. Dagbladet har vært i kontakt med faren, som avviser å kommentere saken, i likhet med beboeren i huset der den siktede mannen prøvde å bryte seg inn.

Nabo til skole

På den andre siden av veien ligger barneskolen Rossabø skole. 48-åringen er tidligere dømt for å ha brutt seg inn på skolen samt blitt arrestert med et luftgevær inne på området.

Rektor Reidun Rødeseike kjenner til episodene, men understreker at de ligger langt tilbake i tid, og at det ikke har vært større problemer med 48-åringen i løpet av de seks åra hun har jobbet ved skolen.

ADVOKAT: Erik Lea forsvarer mannen som er siktet for øksedrap i Haugesund. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer Vis mer

- En gang mente han at noen hadde stjålet mopeden hans. Våre ansatte forsikret ham om at det ikke kunne være tilfelle, og det var det, sier Rødeseike til Dagbladet.

- De andre forholdene skjedde før jeg begynte å jobbe her, og før barna som går her nå, begynte på skolen. Det er ikke slik at vi lever i frykt for ham nå, sier rektoren.

Rusmiljø

Den siktede 48-åringen er godt kjent i Haugesunds rusmiljø, som har fast tilhold under Risøy bru, og beskrives som en tung misbruker. Ifølge flere personer i miljøet som Dagbladet har vært i kontakt med, har han ved flere anledninger vært voldelig og i konflikt med andre misbrukere. Han er dømt for vold mot sin tidligere samboer og en annen kvinne fra miljøet.

- Vi har ikke sett mye til ham i det siste, sier en mann i miljøet.

BARNESKOLE: Rossabø skole ligger på den andre siden av veien i forhold til 48-åringens bolig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BARNESKOLE: Rossabø skole ligger på den andre siden av veien i forhold til 48-åringens bolig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

48-åringens forsvarer Erik Lea mener at klienten er psykisk syk, og har begjært ham innlagt på Valen psykiatriske sykehus i Kvinnherad.

- Jeg har aldri sett ham så dårlig som nå, sa advokaten.

Ønsker observasjon

Advokaten ønsker en judisiell observasjon av 48-åringen, for å få klarlagt hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig eller ei. Mannen har flere ganger vært innlagt på psykiatrisk sykehus.

Den siktede mannen møtte ikke i dagens rettsmøte, og sitter fremdeles i politiarresten. 48-åringen samtykket til fengslig foran rettsmøtet, forutsatt at han blir innlagt. Tingrettsdommer Per Annstein Aarvik kom imidlertid at han skal fengsles på vanlig måte.

- Det er ikke opplagt at kjennelsen blir anket, sier advokat Knut Magnus Haavik, som steppet inn som forsvarer for Erik Lea under fengslingsmøte, til Dagbladet.

IKKE REDD: Reidun Rødeseike, rektor ved Rossabø skole, sier at verken ansatte eller elever ved skolen lever i frykt for 48-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE REDD: Reidun Rødeseike, rektor ved Rossabø skole, sier at verken ansatte eller elever ved skolen lever i frykt for 48-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politiadvokat Thor Buberg opplyser at også han har begjært 48-åringen underlagt observasjon av psykiatrisk sakkyndige.

Skulle legge ned blomster

Drapsofferet, Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, befant seg på Vår Frelsers gravlund for å legge ned blomster på familiegravstedet da hun ble angrepet. Hun framstår som et tilfeldig offer.

- Hun etterlater seg mann og to voksne barn. De er i dyp sorg og ønsker ro, sier familiens bistandsadvokat Benedicte Storhaug til Dagbladet.

Hereid var opprinnelig fra Haugesunds nabokommune Karmøy, men var bosatt i Bærum.

Det ble funnet ei øks på åstedet, men politiet har ikke bekreftet at det er drapsvåpenet. Politiadvokat Buberg vil ikke kommentere dette i dag, blant annet med henvisning til at en obduksjonsrapport ennå ikke foreligger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!