Barn dør av mishandling

Minst tre barn under to år dør hvert år av mishandling. Kripos mener påfallende få saker anmeldes og avdekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos og Redd Barna frykter skjult vold mot barn, og ønsker nå å sette fokus på grov omsorgssvikt mot barn. Hvert år dør minst tre barn under to år som følge av mishandling.

- I tillegg oppdages i gjennomsnitt ett drap hvert år. Det finnes også saker hvor et dødt barn bærer klare tegn på mishandling, og hvor det ikke reises tiltale, sier Torleiv O. Rognum, professor ved Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Ifølge Kripos blir kun et fåtall av disse sakene etterforsket og gjerningsmennene straffet, mørketallene er store, skriver Aftenposten.

- Problemet må frem i lyset. Vår påstand - og det er nok et faktum - er at den fysiske og psykiske volden har havnet i skyggen av seksuelle overgrep, sier Håvard Aksnes, politiavdelingssjef ved Kripos.

Årlig dør rundt 50 spebarn og småbarn brått og uventet. Halvparten av disse er krybbedødsfall, mens sykdom og ulykker er andre årsaker.

Fagfolkene mener politi og helsearbeidere kan bli flinkere til å oppdage overgrep. Nå skal et forskningsprosjekt undersøke alle barnedødsfall i 10 fylker for å avdekke årsakene.