Barn dør av sult i EU

Barn sulter og fryser i hjel i EU. Hvert femte barn lever under fattigdomsgrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dokumenterer Aftonbladets reportasjeteam. To svenske journalister har reist rundt i Europa og sett det ingen andre vil se: Barn som sulter i hjel og barn som fryser i hjel midt i det vestlige Europa. Avisen har tatt for seg ordentlig fattigdom, mennesker som ikke har tak over hodet, råd til medisiner, tilgang på toalett og dusj.

På fredag samles EUs statsministre, utenriksministre og finansministre i Stockholm. Men stemningen kan bli annerledes enn planlagt etter at Aftonbladets fattigdomsserie er over.

I en leir i Roma har seks små barn dødd av sult og kulde det siste året. I Berlin har reportene snakket med smågutter som bor i undergrunnen. Barn i Madrid vokser opp i skur uten annet enn plast som tak, i Paris sitter de i handlegatene og tigger penger til mat. De fleste av dem går ikke på skole. Sigøynerne er spesielt utsatt for fattigdommen. Mange av dem er fordrevet fra Balkan på grunn av krigen. I Vest-Europa er de ikke velkomne noe sted.

Det er ikke barna deres heller.

Ifølge Aftonbladet er 14 prosent av innbyggerne i EU definert som fattige. Barna deres kommer til å vokse opp til den samme fattigdommen: De kan ikke heve levestandarden sin uten voksenhjelp. Og stadig flere barn vokse opp i fattigdom, fordi fattige føder flere barn enn rike. Hele 20 prosent av barna defineres som fattige.