Barn dør på grunn av feilsikring i bilen

Mange foreldre setter på sikkehetsselen galt.

Illustrasjonsfoto: Bill Pugliano / Getty / AFP / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Bill Pugliano / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

9 av 10 barn i bilulykker blir alvorlig skadd eller dør på grunn av feilsikring eller løse gjenstander, viser en ny studie.

Forskerne fra Folkehelseinstituttet har sett på årsaken til at noen barn i bilulykker blir alvorlig skadd eller dør, mens andre barn i samme bil kommer fra hendelsen uten fysiske skader.

Forskerne har gransket bilulykker i Norge, og har dokumentert at feilsikring av barn og løse gjenstander i bilen har avgjørende betydning for antallet omkomne og skadde barn i trafikken.

Resultatene viser blant annet at mer enn 9 av 10 barn som blir alvorlig skadd eller dør i bilulykker, er feilsikret eller rammes av løse gjenstander i bilen.

De vanligste feilene er at sikkerhetsbelter er feilplasserte, med skulderdelen under armen eller bak ryggen, eller at hoftedelen er plassert for høyt opp på magen. Korrekt sikrede barn har lav risiko for å bli skadd, selv i en kraftig kollisjon, viser undersøkelsen.

- Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig, sier lege og stipendiat Marianne Skjerven-Martinsen som har vært med på undersøkelsen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer