MINDRE SUKKER: Norske barn får i seg mindre sukker via brus og saft enn før, hvis vi skal tro en undersøkelse utført i Hedmark og Telemark. Foto: Colourbox
MINDRE SUKKER: Norske barn får i seg mindre sukker via brus og saft enn før, hvis vi skal tro en undersøkelse utført i Hedmark og Telemark. Foto: ColourboxVis mer

Barn drikker mindre saft og brus enn før

Sukkerfri brus øker tilsvarende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2000 utførte Helsedirektoratet, i samarbeid med avdeling for ernæring, Statens næringsmiddeltilsyn og Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo, en kostholdsundersøkelse blant barn i 4.- til 8.klasse - ungkost. Der kom det frem at gutter drakk om lag en halv liter brus eller saft hver dag.

Den viste også at 30 prosent av sukkerinntaket blant ungdom kom fra brus. Helsedirektoratet beskrev brusinntaket som urovekkende høyt, i følge forskning.no.

Mindre sukkerholdig drikke Nå viser en ny studie, utført av Elling Bere, professor ved institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved Universitetet i Agder, skrevet av førsteamanuensis Tonje Holte Stea ved samme universitet, at unges inntak av brus og saft har gått betydelig ned fra 2001 til 2008.

Han tror reduksjonen av inntaket kommer av det store fokuset det har vært på sukker, og særlig på brus etter ungkost-undersøkelsen.

Både i 2001 og i 2008 drakk guttene mer brus enn jentene. Reduksjonen er likevel like stor hos begge kjønn. Brus og saft-undersøkelsen er en del av et større prosjekt om frukt og grønt, og det ble derfor bare spurt om hvor ofte barna drakk brus og saft, ikke hvor mye.

Vil vite mengden Lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg mener det er en stor svakhet ved studien at de ikke spurte om hvor mye brus barna drakk.

- Frekvensen på brusdrikkingen har spesielt betydning for tannhelsen, mens mengde har betydning for blant annet vektøkning og mangelfull ernæring på grunn av høyt kaloriinntak via sukkerholdig drikke, sier Hexeberg.

I 2001 drakk guttene brus 2,7 ganger i uken, mens jentene drakk den sukkerholdige drikken 2,4 ganger i uken. I 2008 var tallene redusert til henholdsvis 1,8 og 1,6 ganger i uken.

Mye mindre saft Det er saftdrikkingen som er redusert mest disse årene. Guttene har gått fra å drikke saft 4,9 ganger i uken til 2,7 ganger. Jentene drakk i 2001 saft 4,6 ganger, mens de i 2008 var nede i 2,3 ganger i uken. Det er ikke spesifisert om saften er sukkerholdig eller ikke.

Samtidig har bruken av lettbrus økt tilsvarende.

- Vi bør få tilgang på lettbrus med naturlige søtningsstoffer som Sukrin og Stevia da det er lite tenkelig at de unge slutter helt å drikke brus, selv om det er ønskelig, sier Hexeberg.

Professor Bere syns reduksjonen av sukkerholdig drikke er en fin trend, men også han er generelt skeptisk til kunstige ting og lettbrus. Han skulle gjerne sett at man drakk mindre lettbrus også.

- Man bør drikke så lite brus at når man først drikker det, kan det like godt være den sukkerholdige typen, forteller Bere.

Høyere utdanning - mindre brus I undersøkelsen kommer det også frem at barn av høyt utdannede foreldre drikker mindre brus og saft enn barn av foreldre uten høgskole eller universitetsutdanning.

Undersøkelsen er utført på sjette- og syvendeklassinger ved skoler i Hedmark og Telemark og er dermed ikke landsdekkende.

Bere tror imidlertid ikke resultatet vil være betydelig avvikende andre steder i landet.

- Det eneste er at det ikke finnes storbyer i de to fylkene, sier Bere.

Helsedirektoratet ikke fornøyd Henriette Øien, avdelingsdirektør for grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet syns nedgangen er gledelig, men er fremdeles ikke førnøyd.

-  Vi anbefaler at maksimalt ti prosent av energien bør komme fra sukker. Brus er fremdeles en av de største kildene til sukker, sier Øien.