IKEA: Varehuset i Fishers i Indiana ble åpnet så seint som i oktober i fjor. Illustrasjonsfoto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
IKEA: Varehuset i Fishers i Indiana ble åpnet så seint som i oktober i fjor. Illustrasjonsfoto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Barn fant pistol i en sofa på Ikea. Bare flaks at ingen ble truffet av skuddet

- Det er ikke ulovlig å være en pappskalle.

Mandag denne uka rykket politiet i Fishers i den amerikanske delstaten Indiana ut til meldinger om at det hadde blitt avfyrt skudd inne i et Ikea-varehus.

Da de kom fram var situasjonen allerede avklart, og gjerningspersonen de hadde jaktet på viste seg å være et lite barn.

Det var tidligere samme dag at en godt voksen kunde hadde satt seg i sofaen for å prøvesitte den. Da han reiste seg opp igjen for å fortsette handelen, oppdaget han ikke at pistolen han hadde med seg hadde ramlet ut av buksa, skriver WTTV.

Det var en stund seinere at en gruppe barn satt seg ned i sofaen og fant våpenet. Et av barna trakk av avtrekkeren og avfyrte ett enkelt skudd.

Ingen ble skadd, og butikken holdt åpent i etterkant av hendelsen.

- Det er viktig å huske at dersom du skal gå rundt med skytevåpen, så må du sørge for å alltid ha kontroll over våpenet. Det handler rett og slett om ansvarlig våpeneierskap, påminner politisjef Tom Weger.

- Pappskalle

For i Indiana har man nemlig lov til å bære våpen, dersom man har skaffet seg en bæretillatelse. Det hadde mannen som mistet våpenet i Ikea-sofaen.

Våpenekspert og advokat Guy Relford mener det derfor er lite trolig at den voksne mannen kommer til å bli straffet som følge av hendelsen.

- Det er ikke ulovlig å være en pappskalle i Indiana. Ei heller de fleste andre steder, sier han til WTTV.

Ikea-varehuset i Fishers hadde allerede før hendelsen et synlig skilt oppe, der kundene får beskjed om at våpen ikke er tillatt inne i varehuset.

Beklager

Det finnes imidlertid ingen lov i Indiana som sier at delstatens innbyggere må følge slike bestemmelser.

- Vi tar denne hendelsen på største alvor, og vi har beklaget hendelsen overfor familien til det involverte barnet, sier Ikea i en uttalelse.

Videre heter det at «tryggheten og sikkerheten til våre kunder og medarbeidere er Ikeas øverste prioritet».

- Vi har allerede rutiner på plass, som skal sikre at vår butikk er trygg for kunder og medarbeidere. For eksempel har vi regelmessige sikkerhetsturer (i varehuset) før, under og etter åpningstid. I tillegg forbyr Ikea våpen i våre varehus for å forhindre at nettopp slike ting som dette skal skje.

Politiet gjennomførte avhør på stedet og har avsluttet sin etterforskning av saken. Advokaten WTTV had snakket med har liten tro på at våpeneieren kommer til å bli straffet.

- Jeg tviler faktisk på at denne saken kommer til å ende i rettssystemet, sier Relford.