Barn får ikke hiv-kur etter sprøytestikk

Barn som stikker seg på sprøytespisser må hiv-testes tre ganger, men får ingen hiv-kur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

200 mennesker stikker seg på sprøytespisser hvert år i Norge. Av disse er 50 barn. Når barn stikker seg, får de immunglobulin og vaksine mot hebapitett B, men de får ikke forbyggende behandling mot hiv.

Vil revurdere praksis

Barnet gjennomgår hiv-tester, men det tar tre måneder før testresultatet er sikkert.

- Det er vanskelig å forklare barnets foreldre at vi må teste barna tre ganger for hiv, uten at barnet ikke får en kortfarig, forebyggende behandling mot viruset, sier overlege Karl-Olaf Wathne ved Barnesenteret på Ullevål sykehus til Dagsavisen.

Wathne har nå bedt Helsetilsynet om å vurdere denne praksisen på nytt. Han viser til en undersøkelse fra Uganda som, viser at risikoen for å utvikle hiv hos nyfødte barn reduseres fra 30 til åtte prosent.

-Resultatet tyder på at dagens medikamenter er svært virksomme tidlig etter at barnet er utsatt for smitte, sier Wathne.

Ingen tilfeller

Hiv-behandling gis bare hvis det er spesielt sannsynlig at barnet har stukket seg på en sprøyte som har vært brukt av en hiv-smittet person. Hittil har ingen i Norge utviklet hiv eller hepatitt B etter å ha stukket seg på sprøyter.