Barn fra religiøse hjem er mindre sjenerøse enn barn fra ateistiske hjem

Ifølge en studie fra Universitetet i Chicago, gjør ikke religion deg snillere.

GIR BORT MINDRE:  Ikkereligiøse barn ga bort mer til andre barn enn de religiøse. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
GIR BORT MINDRE: Ikkereligiøse barn ga bort mer til andre barn enn de religiøse. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjør mot andre slik du vil andre skal gjøre mot deg, lyder en variant av den gylne regel, et påbud som finnes i de fleste religioner. Dermed kan man kanskje tenke seg at religiøse også er mer sjenerøse?

Ikke ifølge et en undersøkelse som startet på Universitetet i Chicago, rapportert i The Economist. Jean Decety bestemte seg nemlig for å teste antagelsen, og fikk med seg flere forskere i Canada, Kina, Sør-Afrika, USA, Tyrkia og Jordan. De fikk tak i over tusen barnefamilier og undersøkte 1170 barn mellom fem og tolv år.

Oppfordret til å gi bort klistremerker Av familiene i studiene regnet 510 familier regnet seg som muslimer, 280 som kristne, 29 som jødiske, 18 som buddistiske og fem som hinduer. 323 sa de ikke tilhørte noen religion. Dessuten krysset to av som agnostikere og to skrev "annet".

Ettersom det ikke var nok som identifiserte seg som jøder, buddhister og hinduer, ble utvalget begrenset til muslimer og kristne. Forskerne brukte metoden dikatorspillet, som ofte brukes til å måle altruisme.

Hvert barn fikk se 30 klistremerker regnet som attraktive, og fikk beskjed om å velge ut ti. Når valget var tatt, fikk barnet beskjed om at det ikke ble tid til å leke med alle de andre barna, men hvis man ville, kunne man gi bort noen av sine ti klistremerker til en tilfeldig medelev som ellers ikke ville få være med, skriver The Economist.

Religiøse ga færre Resultatet er publisert i tidsskriftet Current Biology, og viser at barna i ateistiske familier i gjennomsnitt ga bort 4,1 klistremerke, mens barn fra kristne og muslimske familier ga bort henholdsvis 3,3 og 3,2 klistremerker.

Effekten ble kontrollert for alder, nasjonalitet og familiens inntekt. Studien viste for øvrig at eldre var mer generøse enn yngre og velstående var mer generøse enn fattige.

Handlinger som gavner andre eksisterer i alle samfunn, og regnes som et resultat av kombinasjonen mellom arv og miljø, men hvis resultatet av denne studien blir stående, kan det tyde på at religiøsitet påvirker sjenerøsiteten negativt.

Les mer om studien i The Economist.

Og ja, så klart har ateistenes hærfører Richard Dawkins allerede tvitret om artikkelen.