Barn fra religiøse hjem er mindre sjenerøse enn barn fra ateistiske hjem

Ifølge en studie fra Universitetet i Chicago, gjør ikke religion deg snillere.

GIR BORT MINDRE:  Ikkereligiøse barn ga bort mer til andre barn enn de religiøse. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
GIR BORT MINDRE: Ikkereligiøse barn ga bort mer til andre barn enn de religiøse. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjør mot andre slik du vil andre skal gjøre mot deg, lyder en variant av den gylne regel, et påbud som finnes i de fleste religioner. Dermed kan man kanskje tenke seg at religiøse også er mer sjenerøse?

Ikke ifølge et en undersøkelse som startet på Universitetet i Chicago, rapportert i The Economist. Jean Decety bestemte seg nemlig for å teste antagelsen, og fikk med seg flere forskere i Canada, Kina, Sør-Afrika, USA, Tyrkia og Jordan. De fikk tak i over tusen barnefamilier og undersøkte 1170 barn mellom fem og tolv år.

Oppfordret til å gi bort klistremerker Av familiene i studiene regnet 510 familier regnet seg som muslimer, 280 som kristne, 29 som jødiske, 18 som buddistiske og fem som hinduer. 323 sa de ikke tilhørte noen religion. Dessuten krysset to av som agnostikere og to skrev "annet".

Ettersom det ikke var nok som identifiserte seg som jøder, buddhister og hinduer, ble utvalget begrenset til muslimer og kristne. Forskerne brukte metoden dikatorspillet, som ofte brukes til å måle altruisme.

Hvert barn fikk se 30 klistremerker regnet som attraktive, og fikk beskjed om å velge ut ti. Når valget var tatt, fikk barnet beskjed om at det ikke ble tid til å leke med alle de andre barna, men hvis man ville, kunne man gi bort noen av sine ti klistremerker til en tilfeldig medelev som ellers ikke ville få være med, skriver The Economist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer