STYRTET: Bildet viser noen av flyene i flåten til det statlige jemenittiske flyselskapet Yemenia på Sanaa-flyplass. Et Airbus A310 fra selskapet har i natt styrtet i Indiahavet. Arkivfoto: AFP PHOTO/FILES/Khaled FAZAA REUTERS/Thomas NoackREUTERS/Thomas Noack
STYRTET: Bildet viser noen av flyene i flåten til det statlige jemenittiske flyselskapet Yemenia på Sanaa-flyplass. Et Airbus A310 fra selskapet har i natt styrtet i Indiahavet. Arkivfoto: AFP PHOTO/FILES/Khaled FAZAA REUTERS/Thomas NoackREUTERS/Thomas NoackVis mer

Barn funnet i live etter Airbus-ulykken

Politiet bekrefter at overlevende fra ulykkesflyet er et barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Ifølge BBC har flyselskapet Yemenia uttalt at det skal ha blitt funnet en overlevende etter Airbus-ulykken utenfor Komorene.

- Vi har nettopp fått beskjeden fra Komorene om at én person er reddet. Vi vet ikke nasjonalitet eller kjønn på vedkommende, sier Mohammad al-Sumairi, talsperson for flyselskapet til Reuters.
Politiet på Komorene sier ifølge AP at et barn er hentet i live fra sjøen, der Airbus-flyet krasjet i morgentimene i dag. Immigrasjonsbetjent, Rachida Abdullah, bekreftet overfor AP at et barn var reddet. Abdullah kunne også fortelle at tre døde er plukket opp så langt, men det var ingen tegn til flere overlevende så langt.

Barnet skal være fem år gammelt, opplyser Abdul Qader fra flyselskapet Yemenia til AP.

153 passasjerer
Flyet, som er fra det jemenittiske flyselskapet Yemenia og hadde 153 personer om bord, styrtet i dag morges i Indiahavet i nærheten av øystaten Komorene.

Flere lik er observert flytende i vannet, skrev Reuters. Også bensinrester er sett i vannet utenfor Komorene.

Det skal ha blitt funnet omkomne i sjøen utenfor Komorene, ifølge jemenittiske luftfartsmyndigheter. Det er ennå uvisst hvor mange det dreier seg om, skriver Reuters.

Ibrahim Kassim, fra luftsikkerhetstjenesten Asecna, sier til Sky News at flyet styrtet fem til ti kilometer fra kysten.

- Vi tror flyet styrtet mens det forberedte seg på å lande, sier Kassim.
En FN-talsmann sier til Sky News at kontrolltårnet i Moroni mistet kontakten med flyet idet det gikk inn for landing. To franske militærfly og et fransk skip skal ifølge Reuters ha reist fra øyene Mayotte og Reunion for å lete etter flyet.

Fant feil på flyet i 2007
Det ble funnet flere feil på Airbus-flyet som gikk ned utenfor Komorene, melder Reuters.

Airbus-flyet med 153 passasjer i dag morges styrtet i Indiahavet tilhører flyselskapet Yemenia, et selskap som har blitt holdt under oppsikt av fransk luftfartsmyndigheter siden 2007.

Det var under en inspeksjon i Frankrike i 2007, at det ble funnet opptil flere feil på det jemenittiske flyet.

- Det ble oppdaget feil på Yemenias A310-300 fly som styrtet nær Komorene. Inspeksjonene ble foretatt i 2007 og flyselskapet ble holdt under oppsikt, sa den franske transportministeren, Dominique Bussereau til kanalen I-tele, via Reuters.

SØKER ETTER OVERLEVENDE: Den franske fregatten Le Nivose tar del i søket etter overlevende.
AFP PHOTO ERIC CABANIS
SØKER ETTER OVERLEVENDE: Den franske fregatten Le Nivose tar del i søket etter overlevende. AFP PHOTO ERIC CABANIS Vis mer

- Selskapet havnet ikke på noen svarteliste, men vi holdt de under oppsikt og gjennomførte strengere kontroller på selskapet, sa Bussereau.

Airbus
Flyet styrtet rundt 15 kilometer fra kystlinjen til Komorene, og 39 kilometer fra flyplassen, opplyste kommandøren for de franske styrkene i det sør-indiske hav, Bruno de Bourdoncle de Saint-Salvy til AP.

Selve flystyrten skal ha funnet sted 03.50 tirsdag morgen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har uttrykt sine kondolanser, og har bedt franske militære styrker å hjelpe til med redningsarbeidet.

PÅRØRENDE: Kriseteam er opprettet på Komorene, Marseilles og Charles De Gaulle-flyplassen. 66 franske statsborgere var om bord ulykkes-flyet.
PÅRØRENDE: Kriseteam er opprettet på Komorene, Marseilles og Charles De Gaulle-flyplassen. 66 franske statsborgere var om bord ulykkes-flyet. Vis mer

Airbus har kommet med en melding på sine nettsider der de kommer med nærmere informasjon om Flight IY626 som styrtet utenfor Komorene.

Flyet som er registrert under nummeret 70-ADJ og serienummer 535, ble først levert fra fabrikken i 1990. Flyselskapet Yemenia har brukt flyet siden 1999. Flyet har brukt totalt 51 900 timer i lufta, på rundt 17 300 turer.

Airbus kommer til å bistå med tekniske undersøkelser som gjøres etter flyet er hentet opp. Airbus-spesialister er allerede sendt til Komorene.

Airbus A310-300 flytypen ble først lansert i 1985, og har til dags dato samlet opp til 11,7 millioner timer i lufta, på rundt 4,5 millioner turer.

Skulle på ferie og besøke familie
Ifølge nyhetsbyrået AP skal de fleste av passasjerene være innbyggere på Komorene, som var på vei hjem fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris. De reisende byttet fly i Jemen, før de fortsatte i retning Morini. Et kriseteam er allerede begynt å jobbe på Charles de Gaulle.

Familie og venner av passasjerene på Airbus-flyet samles nå i sorg på flyplassen i byen Moroni, på Charles De Gaulle og i Marseille.

- Det er stor sorg her. Dette er familier som hvert år, når sommeren starter, drar fra Marseille for å besøke familie og venner på Komorene og tilbringe ferien sin der, sa konsul for Komorene i Frankrike Stephane Salord.

Det er den andre ulykken med et Airbus fly på en måned. Natt til 1. juni styrtet Air Frances Airbus A330 i havet utenfor kysten av Brasil. Alle de 228 personene om bord antas døde. Årsaken til flystyrten er under etterforskning.

I SORG: Venner og familier til passasjerene på Airbus flyet som gikk ned ved Komorene er samlet til sorg på flyplassen i Moroni. REUTERS/Gonzalo Fuentes
I SORG: Venner og familier til passasjerene på Airbus flyet som gikk ned ved Komorene er samlet til sorg på flyplassen i Moroni. REUTERS/Gonzalo Fuentes Vis mer
FAMILIE OG VENNER: Mange av passasjerene på Yemenias fly til Komorene skulle besøke slektninger og venner. (AP Photo/Claude Paris)
FAMILIE OG VENNER: Mange av passasjerene på Yemenias fly til Komorene skulle besøke slektninger og venner. (AP Photo/Claude Paris) Vis mer
I SORG: Venner og slektninger strømmer til flyplassen på Komorene.
AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
I SORG: Venner og slektninger strømmer til flyplassen på Komorene. AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer