Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn gasses i hjel, tortureres og henrettes

Rystende rapport forteller historien bak 11 420 døde barn i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den første rapporten om Syria-borgerkrigens minste ofre blir presentert i dag. Det er tenketanken Oxford Research Group som presenterer rapporten i BBC. Rapporten ligger foreløpig ikke ute på tenketankens hjemmesider, men BBC gjengir hovedtrekkene.

«Stolen Futures - the Hidden Toll of Child Casualties in Syria» har kartlagt 11 420 dødsfall blant barn som er 17 år eller yngre fra mars 2011 til august i år.

• 389 barn er drept av snikskyttere
• 764 barn er henrettet
• Mer enn 100 barn torturert, inkludert spedbarn

- Gasset og torturert Det er dobbelt så mange gutter som er drept enn jenter og aldersgruppen som er mest utsatt er gutter mellom 13 og 17 år.

- De blir bombet i sine egne hjem, i sitt nærmiljø når de utfører daglige gjøremål som å stå i brødkø eller gå på skolen.

- De blir skutt i kryssild, de blir plukket ut av snikskyttere, de blir massehenretet og til og med gasset og torturert, sier Hana Salama, en av forfatterne bak rapporten, til BBC.

Bare navngitte ofre De fleste barna er drept i bombeangrep nær eller i deres eget hjem.

Rapporten kunne imidlertid vært langt mer omfattende, men er begrenset til ofre der man kjenner navn og dødsårsak. Det understrekes av forfatterne at materialet er mangelfullt og at det er mulig å få tilgang til enkelte områder.

- Disse tallene bør behandles med varsomhet og regnes for å være foreløpige. Kort sagt, det er for tidlig å si om det er for høyt eller for lavt, heter det i rapporten, gjengitt av BBC.

100 000 drept Borgerkrigen i Syria har hatt en «katastrofal virkning» på barna i landet, heter det videre i rapporten, som retter en bønn til alle sider i konflikten om å spare sivile liv og ikke drive målrettet bombing eller skyting mot skoler, sykehus eller religiøse bygninger.

Oxford Research Group ber også partene om å legge til rette for journalister og andre som bidrar til informasjon om ofrene.

I SIKKERHET: Disse barna er kommet i sikkerhet i en flyktningleir i Sofia, der de kan leke. Over en million barn har flyktet fra Syria. Dimitar Dilkoff / AFP / NTB Scanpix
I SIKKERHET: Disse barna er kommet i sikkerhet i en flyktningleir i Sofia, der de kan leke. Over en million barn har flyktet fra Syria. Dimitar Dilkoff / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mer enn 100 000 mennesker er så langt drept i Syria. To millioner har flyktet ut av landet, omlag halvparten av dem er barn.

SKOLEBUSS: En liten kiste bæres til graven. Fire barn ble drept da en skolebuss ble truffet av granater tidligere denne måneden i Bab Sharqi i Damaskus. Foto: AP
SKOLEBUSS: En liten kiste bæres til graven. Fire barn ble drept da en skolebuss ble truffet av granater tidligere denne måneden i Bab Sharqi i Damaskus. Foto: AP Vis mer