Barn gråter over Saddam

Den tidligere diktatoren har bursdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet.no): Flere hundre skolebarn besøkte i dag Saddam Husseins mausoleum i landsbyen Ouja. Den tidligere diktatoren ville fylt 71 år i dag, og dagen ble markert med blomster, bilder, slagord - og tårer.

Ifølge Reuters bar flere av de stivpyntede barna på et banner med påskriften «Vi vil aldri glemme deg, pappa Saddam». Og mens flere av jentene gråt, ropte de «Det er to ting vi aldri vil gi opp: Saddam og Irak!»

- Ingen martyr kan måle seg med Saddam. Vi er her for å feire bursdagen hans. Gratulerer med dagen, og med guds vilje vil han komme til paradis, sier 11 år gamle Tiba til Reuters.

Saddam Hussein ble henrettet 30. desember 2006, dømt til døden for forbrytelser mot menneskeheten.

Han sto også tiltalt for en rekke angrep på kurdiske landsbyer - overgrep han aldri måtte stå til rette for. Blant disse tiltalepunktene var gassangrepet på landsbyen Halabja i 1988, da titusener av kurdere døde.

Tilhengere av diktatoren mener Saddams jernhånd forhindret en splittelse i samfunnet som vi ser i Irak i dag.

- Barna som levde under denne mannens styre hadde en sikker oppvekst. De kjente verken mord, vold eller sekterisme, sier Faten Abdel Qader, en av kvinnene som organiserer det hele.

Og små jenter i pastellfargede kjoler roper «Bush, Bush, ditt svin! Saddams blod er ikke billig!»

HYLLES: Ved Saddam Husseins mausoleum i Ouja ved Tikrit var det bursdagsfeiring i dag. Foto: REUTERS/Sabah al-Bazee/SCANPIX
HYLLES: Ved Saddam Husseins mausoleum i Ouja ved Tikrit var det bursdagsfeiring i dag. Foto: REUTERS/Sabah al-Bazee/SCANPIX Vis mer
Barn gråter over Saddam