Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titusenvis på flukt fra Myanmar:

- Barn halshugges og folk brennes til døde

Verdens mest forfulgte minoritet utsettes nå for folkemord, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

VERDENS MEST FORFULGTE MINORITET: Slik omtaler Al Jazeera rohingya-folket, som nå er på flukt i titusentall, på grensa mellom Myanmar og Bangladesh. Her er tre små barn på vei mot det de håper er en tryggere framtid, denne uka. Foto: Mohammed Ponir Hussain / Reuters / Scanpix
VERDENS MEST FORFULGTE MINORITET: Slik omtaler Al Jazeera rohingya-folket, som nå er på flukt i titusentall, på grensa mellom Myanmar og Bangladesh. Her er tre små barn på vei mot det de håper er en tryggere framtid, denne uka. Foto: Mohammed Ponir Hussain / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen for minoritetsgruppa rohingyene i Myanmar blir stadig verre. Nå kommer stadig flere meldinger om at folk blir brent levende, mens andre blir halshugget, skriver Sky News, som viser til menneskerettighetsgruppa Fortify Rights, som er basert i Bangkok.

- Et folkemord pågår der, sier Tyrkia-president Recep Erdogan i en tale i Istanbul, ifølge The Guardan.

Snur ryggen til

Flere hundre mennesker meldes drept. Titusener er på flukt.

Politiet i Bangladesh har regjeringsordre om å forhindre folk fra å flykte fra volden i nabolandet Myanmar - og å krysse grensa inn i Bangladesh. Men tusenvis av mennesker fra den forfulgte rohingya-gruppen er nå på vei inn i Bangladesh, og politiet lar den forfulgte folkegruppa få slippe inn i landet, melder BBCs korrespondent.

Så mange som 58 000 mennesker har nå kommet seg fra Myanmar og inn i Bangladesh, ifølge FN-estimat. Ytterligere 20 000 mennesker skal være på vei, og står fast ved Naf-elva, ifølge BBC.

PÅ VEI I TRYGGHET: Rohingya-flyktninger forsøker å unnslippe regnet med paraplyer og tepper, mens de håpefullt venter på å komme seg inn i nabolandet Bangladesh. Foto: Mohammed Ponir Hossain / Reuters / Scanpix
PÅ VEI I TRYGGHET: Rohingya-flyktninger forsøker å unnslippe regnet med paraplyer og tepper, mens de håpefullt venter på å komme seg inn i nabolandet Bangladesh. Foto: Mohammed Ponir Hossain / Reuters / Scanpix Vis mer

Drukning, sykdom og slanger

Flyktningene risikerer å drukne, bli syke og å møte farlige slanger. De flykter i tusentall. Krysser fjell, elver og risåkre for å komme seg i trygghet i Bangladesh.

Denne uka ble 20 lik plukket opp fra Naf-elva. 12 av disse var barn, ifølge CNN.

Flyktninger forteller til CNN at de har blitt angrepet av Myanmars militære, mens regjeringen mener rohingyane, eller «terroristene» som de statsløse innbyggerne gjerne omtales som, står bak volden og bråket.

- Verre enn fryktet

Mer enn 2600 av rohingyaenes hus skal ha blitt brent ned, bare i forrige uke, melder Al Jazeera.

- Huset vårt ble påtent av de militære... Vi forsøkte å flykte mot fjellene, men da skjøt de to av barna mine og kona mi. Jeg klarte å flykte hit med mine andre barn, sier Jamal Hossain, rohingya-flyktning til Al Jazeera.

Human Rights Watch sier de har satelittbilder som viser nedbrente landsbyer.

- Nye satelittbilder viser en landsby som er fullstendig ødelagt, og vi er alvorlig bekymret for at ødeleggelsene i Rakhine-staten er mye verre enn vi fryktet, sier Phil Robertson, Asia-nestsjef i HRW.

Slått, skutt og hakket til døde

I en overfylt flyktningleir i Bangladesh forteller folk om forferdelige opplevelser:

- De slår oss, skyter på oss og hakker folk til døde. Mange mennesker er drept. Mange kvinner er voldtatt og drept, sier Hamida Begum, en av flyktningene til CNN.

Jamal Ahmed (60) kom til Bangladesh fredag, etter å ha gått i en uke. Han mener Myanmar-regjeringen ønsker å bli kvitt hele rohingya-minoriteten.

- Militære kom til oss med 200 folk og begynte å sette fyr... Alle husene i landsbyen min er allerede ødelagt. Hvis vi drar tilbake, vil vi bli skutt, sier han ifølge Al Jazeera.

- Vi følger situasjonen i Myanmar tett, og har allerede skrevet et brev til Aung San Suu Kyi. Vi vurderer også å reise dit seinere i høst for å se mer på situasjonen og skaffe oss en bedre oversikt, sier Jostein Hole Kobbeltvedt, leder for Raftostiftelsen som ga den nåværende utenriksministeren Raftoprisen for sitt demokratiarbeid allerede i 1990, året før hun mottok Nobels fredspris.

- Brenner landsbyer

Folkegruppen rohingya har vært forfulgt og undertrykt i Myanmar i årtider, men for litt over en uke siden ble voldshandlingene mye voldsommere. Flyktningene anklager Myanmars sikkerhetsstyrker og buddhist-gjenger for å brenne landsbyene deres.

Myanmars regjering sier at sikkerhetsstyrkene svarer på et angrep i forrige måned, der 20 politiposter skal ha blitt angrepet av rohingya-militante, melder BBC.

- Vi er svært bekymret. Situasjonen er veldig kompleks. Suu Kyi har ingen makt over det militære som står for overgrepene mot rohingyane. Det kan ha store kostnader for henne å støtte rohingyane, men det vi er kritiske til, og det vi utfordrer henne på, er at hun har kommet med en del uttalelser som undergraver rapporter om vold og undertrykkelse mot folkegruppen, sier Rafto-lederen og fortsetter:

- Suu Kyi og demokratibevegelsen var i sin tid svært avhengige av menneskerettighetsorganisasjoner som kjempet for henne. Da blir det litt trist at hun nå diskrediterer de samme organisasjonene når de tar opp overgrepene på rohingyane.

Rohingyane bor i Rakhine-regionen i Myanmar, som også er den fattigste. Her bor mer enn én million rohingyaer, som er muslimer og som er en statløs minoritet i Myanmar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!