Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyfonen Kammuri treffer snart land:

- Barn har allerede blitt separert fra foreldrene sine

På Filippinene forbereder folk seg på at tyfonen skal treffe land. På en skole i en av provinsene forsøker norske Nathan å hjelpe barna.

TYFON: Kraftig regn og sterk vind traff land øst på Filippinene mandag, det første varselet om at tyfonen Kammuri nærmer seg. Over 63.000 mennesker er blitt evakuert. Video: KameraOne Vis mer

Tyfonen Kammuri beskrives som en sjelden desember-tyfon. Den er nå på vei inn mot Filippinene, og det er ventet at den treffer land med full styrke i natt og i morgen, tirsdag.

I provinsen Provinsen Occidental Mindoro befinner den norske misjonæren Nathan Osnes seg. Han forteller Dagbladet mandag kveld at han og de lokale venter på at tyfonen skal treffe land om ikke lenge.

Evakuerte

Allerede nå meldes det om ett dødsfall knyttet til tyfonen, ifølge Bloomberg.

BEKYMRET: Nathan Osnes er bekymret på vegne av lokalbefolkningen i provinsen han oppholder seg. Foto: Privat
BEKYMRET: Nathan Osnes er bekymret på vegne av lokalbefolkningen i provinsen han oppholder seg. Foto: Privat Vis mer

Det er ventet at Kammuri, som lokalt går under navnet Tisoy, vil øke ytterligere i styrke innen den treffer land, til en kategori 3-orkan, skriver CNN.

Det er utstedt tyfonvarsel for over 50 provinser på Filippinene, deriblant områder i hovedstaden Manila. I de nordøstlige provinsene av landet har skoler blitt stengt og lufttrafikk er kansellert. Det er i tillegg sendt ut varsel om fare for jord- og gjørmeskred og for stormflo som følge av tyfonens herjinger.

- Barna går rundt alene

Norske Nathan Osnes samarbeider med ordfører og lokale myndigheter for å tilby mat, klær og sovested til de mange i provinsen som blir evakuert fra sine hjem.

- Jeg har i kveld blant annet snakket med barn som har blitt separert fra foreldrene sine, og som går rundt alene uten mat, drikke og rene klær. Vi gjør det vi kan for å hjelpe dem, sier Osnes.

EVAKUERER: Tusenvis av innbyggere flykter fra hjemmene sine på Filippinene. Tyfonen er ventet å treffe land i natt. Foto: AP/ Scanpix
EVAKUERER: Tusenvis av innbyggere flykter fra hjemmene sine på Filippinene. Tyfonen er ventet å treffe land i natt. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

217 000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine, skriver Bloomberg.

I provinsene Albay og Camarines Norte er over 63 000 beboere evakuert fra sine hjem, melder NTB.

Flere av dem som er evakuert i byen norske Osnes befinner seg i, er ifølge ham fattige familier som lever av å fiske. Begrunnelsen bak beslutningen er at det er stor fare for flom i morgen, forklarer han.

- De blir sendt til et evakueringssenter. På basen jeg bor på, som er en skole/menighet, tar vi også i mot mennesker som trenger husly, mat og klær.

ØKER I STYRKE: På sin vei mot land har tyfonen økt i styrke, melder NASA på sine nettsider. Foto: NASA/NOAA/UWM-SSEC-CIMSS, William Straka III
ØKER I STYRKE: På sin vei mot land har tyfonen økt i styrke, melder NASA på sine nettsider. Foto: NASA/NOAA/UWM-SSEC-CIMSS, William Straka III Vis mer

Osnes sier at situasjonen i provinsen foreløpig er relativt rolig.

- Akkurat nå er det litt «surt» vær, men om meldingene stemmer så vil situasjonen bli verre gjennom natten og morgendagen. Det er meldt vind opp i 200 km/t lokalt.

STERK VIND: Kammuri er ventet å ramme med vindhastigheter opp mot 40 meter i sekundet og vindkast på over 50 meter i sekundet når den kommer inn over land. Foto: Dys Castillo Vidal / Reuters / Scanpix
STERK VIND: Kammuri er ventet å ramme med vindhastigheter opp mot 40 meter i sekundet og vindkast på over 50 meter i sekundet når den kommer inn over land. Foto: Dys Castillo Vidal / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vondt å se barn lider

- Hva gjør dere nå i kveld?

- Byen gjør seg klar for morgendagen. Ordføreren og andre sentrale personer har vært i planleggingsmøter hele dagen, og gatene her nå er helt stille og rolige uten folk. De fleste prøver å holde seg innendørs og gjøre seg klar for i morgen. Vi forventer en vesentlig større evakuering i morgen når tyfonen beveger seg vestover i vår retning.

- Er du redd?

NASA-BILDE: NASA overvåker tyfonen. Bildet er tatt den 28. november. Foto: NASA/NOAA/UWM-SSEC-CIMSS, William Straka III
NASA-BILDE: NASA overvåker tyfonen. Bildet er tatt den 28. november. Foto: NASA/NOAA/UWM-SSEC-CIMSS, William Straka III Vis mer

- Personlig er ikke jeg redd, ettersom basen her består av solide bygg som er registrert som evakueringssenter i nødsituasjoner, men jeg kjenner jeg er bekymret på vegne av de andre i området, sier Osnes og utdyper:

- Mange her er ekstremt fattige og har tidligere opplevd å miste alt i lignende situasjoner. Det er spesielt vondt å se så mange barn som lider, og en slik tyfon gjør gjerne alt mye verre. Så jeg er mer redd for hva som vil skje med de lokale. Mange bygg her er dårlig bygd og består av materiale som lett blir totalødelagt i sterk storm.

TORNADO: Lørdag 12. oktober inntok en tornado den japanske byen Ichihara. Minst en ble drept og fem ble skadd i uværet. Like etter slo tyfonen Hagibis inn over store deler av Japan. Video: AP Vis mer

Advarer

Kammuri er ventet å ramme med vindhastigheter opp mot 40 meter i sekundet og vindkast på over 50 meter i sekundet når den kommer inn over Albay, Catanduanes eller Sorsogon midt i øygruppen i natt og i morgen, melder NTB.

- De ytre delene av tyfonen treffer nå den østre Bicol-regionen og provinsene der kan vente kraftig regn og sterk vind gjennom dagen, sier meteorolog Raymond Ordinario ved landets værbyrå.

- Vi ber publikum, særlig de i områder som blir berørt av tyfonen, om å være årvåkne og forholde seg til sine lokale myndigheter for riktige forholdsregler, uttalte presidentens talsmann Salvador Panelo mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media