- Barn har godt av husarbeid

Bare litt over halvparten av norske barn gjør husarbeid hver uke.

HJELPER TIL: Pernille Brenni Brovold (11) går ut med søppel og rydder i klær og sko, mens storesøster Charlotte (14) støvsuger, bærer ut kjøkkensøpla og tar ut av oppvaskmaskinen.
Foto: Geir Bølstad
HJELPER TIL: Pernille Brenni Brovold (11) går ut med søppel og rydder i klær og sko, mens storesøster Charlotte (14) støvsuger, bærer ut kjøkkensøpla og tar ut av oppvaskmaskinen. Foto: Geir BølstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
55 prosent av norske foreldre har gitt barna sine faste arbeidsoppgaver hjemme.

Det viser en ny undersøkelse Synovate har foretatt for Dagbladet.

Foreldre har svart på spørsmål om barna har faste plikter, og hva de må gjøre. Svarene viser at det er mange norske barn som ikke har ansvar for oppvasken, søpla eller annet husarbeid. Men å la barn slippe husarbeid, kan være å gjøre dem en bjørnetjeneste.

Hjelper til
- Det er viktig at barna hjelper til hjemme, sier Elisabeth Backe-Hansen, forsker ved NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

Jo eldre barna er, jo mer vanlig er det at de har faste oppgaver i huset.

Støvsuging er på barnearbeidstoppen. Å gå ut med søpla og å ta oppvasken følger på andre og tredje plass. De yngre barna har sjeldnere faste oppgaver, men hjelper foreldre med å dekke bord, hente posten eller andre lette oppgaver.

- Det varierer når foreldre synes barna er store nok til å ha faste plikter, og det er også forskjeller i hvor mye barn må gjøre hjemme, sier Backe-Hansen.

8-9 åringer har sjelden faste gjøremål, men en tidligere undersøkelse viser at disse barna hjelper til. Men når barna kommer på ungdomsskolen er det vanligere at de får eget ansvar for husarbeid.

Ukelønn
- Barn føler seg viktige når de hjelper til. Når man er del av et fellesskap følger det både rettigheter og plikter. Barna merker at de er betydningsfulle og fullverdige medlemmer av familiefellesskapet når de får ansvar, sier Backe-Hansen. Faste plikter i huset gjør også at barn lærer å klare seg selv, slik at de kan både lage mat og vaske hus når de flytter ut.

Undersøkelsen viser at 27 prosent av norske barn får fast ukelønn.

Barna får i gjennomsnitt 150 kroner i uka. Å få en fast sum i uka, er bedre enn at man gir barna penger når de trenger det.

- Lommepenger er med på å lære barna å disponere penger. En fast sum i uka gjør at de lærer å planlegge hvor mye de kan bruke på hva, sier Backe-Hansen.

Forskeren mener foreldre ikke skal være redde for å gi barna for mange plikter eller for mye ansvar for egne penger.

Sjelden for mye
Det er først når pliktene går ut over lekser, fritid eller venner at man kan fire litt på kravene.

- Hvis barnet alltid må si nei til vennene fordi han må hjem og vaske, da har han kanskje litt mange plikter. Men det er nok ikke et utbredt problem at barn gjør for mye hjemme.