Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barn holdes fanget under jorden

I konflikten i Kongo er barna kanonføde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den siste månedens kamper i Kongo har ført til en kraftig økning i antall kidnappinger av barn i landet. Militser tar barn helt ned i tiårsalderen til fange og tvinger dem til å kjempe deres sak, forteller Redd Barna i en pressemelding.

- Situasjonen for barn i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo er katastrofal. Alle fraksjoner benytter seg av barn som kanonføde. De raider hus og voldtar små jenter, sier Hussein Mursal, leder for Redd Barna Kongo.

Ifølge The Scotsmann er skoler populære rekrutteringssteder. Avisa skriver at det i den siste uka er observert stadig flere barn som marsjerer i de østlige provinsene, hvor stridende militser kjemper om skogområdene.

Toppen av isfjellet 

Den grove mishandlingen av barna er så brutal som den er omfangsrik. I Redd Barnas pressemelding heter det blant annet at enkelte barn forteller om å bli holdt fanget i hull i jorda, enten som straff eller etter å ha blitt tatt til fange av fiendtlige grupper, skriver Reuters.

Mursal forteller at Redd Barna har tatt imot rundt 100 barn som har rømt fra militsene de siste to ukene. Han frykter dette er en svært liten andel. Hvor mange barn som lever som barnesoldater i Kongo er det umulig å vite, mener han.

- Det er svært vanskelig å si. Det vi ser er bare toppen av isfjellet, sier Mursal til Reuters.

Organisasjonen har i de siste tre årene reddet nærmere 7000 barn fra soldattilværelsen, men med den siste tidens opptrapping av kampene har mange av disse vendt tilbake til kampene. Tidligere barnesoldater er utsatte, etter å ha vokst opp i krig er det ikke lett å tilpasse seg et normalt liv.

BARNESOLDATER: Redd Barna forteller om en krafitg økning i antall barn som kidnappes av militser og ender opp som barnesoldater, sex-slaver eller spioner i Kongo. Arkivfoto: SIMON MAINA /AFP/SCANPIX
BARNESOLDATER: Redd Barna forteller om en krafitg økning i antall barn som kidnappes av militser og ender opp som barnesoldater, sex-slaver eller spioner i Kongo. Arkivfoto: SIMON MAINA /AFP/SCANPIX Vis mer

Fredsforhandlinger uten forventninger 

Kongos president Joseph Kabila skal torsdag arrangere en fredskonferanse i Goma. Men det er fortsatt ukjent om regjeringsstyrkenes sterkeste motstander i øst, General Laurent Nkunda, kommer til å stille. Dette er et land som har sett en rekke mislykkede fredsforhandlinger, og forventningene til torsdagens planlagte samtaler er ikke høye.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ønsker likevel initiativet velkommen, og mener det kan føre til «viktige steg mot å stanse befolkningens lidelse.» Han oppfordrer ifølge Reuters alle parter til å delta i samtalene.

MASISI: Sårene er fortsatt åpne etter den fem år lange krigen som endte i 2003. I vinter har konfliktene blusset opp igjen, og sendt flere hundre tusener på flukt på ny.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media