Barn i fare

NEW YORK (Dagbladet): USAs barn skyter hverandre ned med foreldrenes håndvåpen, mens president Bush skylder på dårlig oppdragelse og slåss for skattelette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen har et barn rettet dødelige skudd mot skolekamerater i USA. Bilder av gråtende tenåringer, livredde foreldre og rasende våpentilhengere flimrer over tv-skjermen. Mobbeofferet Andy på 15 år har meiet ned 13 medelever. To er døde. Andy skal dømmes som voksen ifølge Californias lover, og kan få livstidsstraff.

Lionel Tate var 12 år da han for to år siden drev fribryting med den seks år gamle nabojenta, Tiffany. Den storvokste Lionel gjorde som fribryterne gjør på tv. Han kastet den spinkle jenta i gulvet om og om igjen. Forskjellen fra uvirkelighetens verden var at hun døde. Nå skal den noe tilbakestående Lionel tilbringe resten av sitt liv i fengsel etter at dommer Joel Lazarus i Florida fredag avviste anken. Lionels siste håp er guvernør Jeb Bush. Broren til USAs president er en mann som sverger til lov og orden, og har fulgt i sin brors fotspor i effektiv henretting av dødsdømte. Ingen tror Lionel finner nåde hos Jeb.

DET ER 200 MILLIONER våpen i USA, og 40 prosent av alle hjem som har våpen, lar dem ligge ulåst framme. Da Dylan Klebold og Eric Harris meide ned og drepte 13 personer på skolen sin i Colorado for snart to år siden, begynte selv våpenforkjempere å godta visse restriksjoner for våpenkjøp. Republikanerne på Capitol Hill klarte likevel å stoppe en lov som skulle sikre barn mot lett tilgjengelige våpen.

Det er mennesker som dreper mennesker, ikke våpen, er fremdeles gjennomgangsmelodien hos det store flertallet våpenelskere i USA. At mennesker må ha våpen for å drepe mennesker, er det en voldsom uvilje mot å innrømme. At USAs barn har gått til krig mot hverandre med våpen i hånd, viser at de er i fare. At eneste virkemiddel synes å være livstidsstraff, også for barn, er skremmende. Det mest skremmende akkurat nå er at president George W. Bush og flertallet på Capitol Hill ikke engang diskuterer våpen som kilden til usivilisert barnekrig med like usivilisert straffemetode. Nå diskuterer man til og med om man kan straffe folk som hører tenåringer spøke om å skyte sine venner, og ikke varsler skole og politi.

HVER ENESTE DAG dør et ungt menneske i USA fordi et våpen går av. Det kan være en kriminell handling, men det er like ofte uhell. Unge gutter røyker marihuana og tøffer seg med pappas pistoler. Pang, og den 13 år gamle kameraten er død. En seksåring tar med seg et ladd våpen på skolen og pang, så er en annen seksåring død. Deprimerte, forsømte og uelskede tenåringer låser seg inn i våpenskap, går på våpen-shopping hos pantelåneren eller tar våpenet ned fra veggen når aggresjonen når brennpunktet. De fleste ser helt normale ut.

Det skjer igjen og igjen. Sist var kravet om å slå opp Bibelens ti bud på alle skoler et seriøst forslag. Man skylder på tv-vold, videospill, dataspill, voldelige filmer og foreldre. Noen mener medisinering av deprimerte barn kan være utløsende for plutselig og voldelig atferd, og mange mener mangelen på familiesamhold og gudstro er årsaken. Hver eneste gang et ungt menneske står med håndjern, fotjern og oransje fangedrakt og ser tomt framfor seg, har denne personen forsøkt å løse sin livskrise med et våpen som har vært lett å få tak i.

SELV GEORGE W. BUSH vet at gode foreldre også kan få vanskelige barn, skriver Richard Cohen i New York Times. Bush var en uansvarlig fyllekjører i unge år, selv om foreldrene hans forgudet sønnen. For å hindre Bush i å fyllekjøre mer, ble han fratatt sertifikatet. For å hindre forstyrrete barn i å skyte, må man ta fra dem våpenet. Minst risikabelt er det å hindre slike barn i å få tak i våpen.

Det vil alltid finnes vanskelige barn, og USA har 40 millioner tenåringer. Man kan ikke kvitte seg med vanskelige og slemme barn, men man kan kvitte seg med våpen.