Barn i fengsel på livstid i USA

Uten mulighet for prøveløslatelse. Strider mot menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(AP/Dagbladet.no): I strid med internasjonal lov sitter det minst 2 225 ungdomsforbrytere i fengsel i USA, dømt til et liv i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Til sammenligning sitter det tolv fengslet på samme vilkår i resten av verden, ifølge en rapport utgitt i dag av to ledende menneskerettighetsgrupper.

Amnesty International og Human Rights Watch har studert praksisen i USA med å fengsle mindreårige i anstalter for voksne, uten at de får muligheten til å slippe ut på prøve. Nå oppfordrer de delstatene og de føderale lovgiverne til å oppheve straffepraksisen. Gruppene ønsker også at alle barn skal stilles for retten som mindreårige, og ikke som voksne slik det blir gjort i enkelte tilfeller.

- Vi ønsker at disse barna skal bli anerkjent som mindreårige forbrytere og at de skal få sjansen til å slippe ut på prøve, sa Alison Parker, seniorforsker ved Human Rights Watch i New York.

- Dette vil bringe oss på linje med resten av verden og få USA til å handle i samsvar med menneskerettighetene, sier Parker til AP.

Kun Sør-Afrika, Tanzania og Israel har den samme lovpraksisen som USA.

Ingen enighet

Ikke alle er like velvillig innstilt til lovendringen Amnesty og Human Rights Watch kjemper for. Virginia er rangert som verstingen i USA når det gjelder å dømme barn til livstid uten prøveløslatelse.

- Innbyggerne våre støtter denne praksisen. Guvernøren mener også at aktor bør kunne legge frem dette alternativet for kriminelle som har begått avskyelige forbrytelser, sier en talsmann for guvernøren i Virginia.

Guvernøren i Michigan ser derimot velvillig på en forandring i loven.


- Vi planlegger ikke å gi arrestanten et «arrestanten løslates»kort. Men vi er åpne for å la mindreårige vurderes for prøveløslatelse, sier en talskvinne for guvernøren.

FNs konvensjon om barns rettigheter som forbyr livstid for mindreårige, er ratifisert av alle verdens land med unntak av USA og Somalia.

«Superrovdyr»?

I mars forbød amerikansk høyesterett henrettelse av mindreårige forbrytere med den begrunnelse at mindreårige er generelt mindre skyldige enn voksne. Menneskerettighetsorganisasjonene hevder at dette argumentet også bør gjelde mot livstidsdommer for mindreårige.

Slike dommer var relativt sjeldne fram til 1990-tallet. Da begynte delstatene å følge opp opinionens bekymring over mindreårige «superrovdyr» - tenåringer som har begått mange og voldelige forbrytelser. Myten om «superrovdyrene» blir avvist av Parker. Hun oppdaget at 59 prosent av de mindreårige førstegangsforbryterne ble dømt til fengsel på livstid, uten mulighet for å slippe ut på prøve.

- Det var utrolig å oppdage at de fremdeles hadde livsgnisten i behold. De ville utdanne seg, rehabilitere seg. Men de har oddsene mot seg. De vil aldri bli løslatt før loven endres, sier Parker om de dømte ungdommene.

Andre fakta fra rapporten:

• 16 prosent var mellom 13 og 15 år gamle da de begikk forbrytelsen.

• 93 prosent av de mindreårige som er dømt til livstid, sitter inne for mord. Men en fjerdedel av disse kan ha blitt dømt for kun å ha vært tilstede på åstedet da forbrytelsen ble begått.

• Svarte ungdommer har ti ganger så stor sjanse for å blir dømt til livstid som hvite ungdommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer