Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn i fengsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Barn skal ikke sitte i fengsel. Det kan de fleste slutte seg til. 80 prosent av unge lovbrytere som har sonet i fengsel begår nye straffbare handlinger. Fengsel virker i disse tilfellene som en forbryterskole. I tillegg mangler det god forskning om de psykiske skadevirkningene på unge i fengsel, men det er rimelig å anta at det oppstår skader.

• Justisminister Knut Storberget la fredag fram en stortingsmelding om alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere. Meldingen skal følges opp med forslag til endringer i lovene som omhandler fengselsstraff for unge lovbrytere under atten år. Flere av forslagene som omtales i meldingen, er gode. Et av forslagene er å øke bruken av samfunnsstraff som alternativ til fengsel. Bare 20 prosent av de som ilegges samfunnsstraff, begår nye straffbare handlinger.

• Det er rimelig å tro at unge som soner i fengsel, og unge som ilegges samfunnsstraff, skiller seg fra hverandre på flere måter både når det gjelder de lovbrudd som er begått, og langs andre kriterier. Meldingen bemerker at det foreligger lite forskning på området, og regjeringen lover å stimulere til økt forskning på feltet. Det er bra, men det er samtidig urovekkende at området har vært nedprioritert midt under en ganske omfattende debatt om kriminalitet og samfunn.

• I stortingsmeldingen melder regjeringen at den vil vurdere om flere av ungdommene som begår lovbrudd, skal dømmes til opphold i institusjon under tilsyn av barnevernet i stedet for av fengselsmyndighetene. Det er et godt utgangspunkt for en debatt, selv om det er enkelt å se betenkelige sider ved en utvisking av skillet mellom sosial omsorg og samfunnets straffereaksjoner. Forslaget kan gjøre barnevernets oppgaver vanskeligere dersom unge lovbrytere så å si kan dømmes til tilsyn av barnevernet som en straffereaksjon.

• Vi kan slutte oss til regjeringens formuleringer i stortingsmeldingen om at målet er at barn ikke skal sone i fengsel, og at bare alvorlige samfunnshensyn kan begrunne unntakstilfeller der unge under 18 år blir satt i fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling