Omikron hos barn:

- Barn kan bli mer snørrete

Omikronvarianten kan gi litt tettere luftveier for noen av de yngste enn tidligere varianter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Egenskapen kan forklare hvorfor flere barn blir innlagt i USA, mener han.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, svarer på spørsmål om omikronsmitte. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Rekordmange barn er innlagt på amerikanske sykehus som følge av omikronsmitten som rammer landet. Det skriver blant andre AP News og Reuters.

- Det man ser i USA er at det er flere yngre mennesker, særlig barn og ungdommer, som blir lagt inn på sykehus med omikronvarianten enn med deltavarianten. Men det er fortsatt veldig få.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet

- Det er viktig å huske på, og de aller fleste barn blir ikke veldig syke av verken omikron- og deltavarianten. Men det er en liten endring der, som sier noe om at omikronvarianten kanskje rammer litt ulikt i forhold til delta, når de gjelder aldersgrupper.

- Betyr det at omikron smitter barn lettere?

- Det vet vi ikke helt, for også deltavarianten smitter veldig lett blant barn. Men det vi har sett hittil, med deltavarianten og tidligere varianter, er at de yngste har fått veldig lite symptomer.

- Mer snørrete

Mange er nærmest symptomfrie, mens en god del får «beskjedne symptomer», forklarer han.

- Selv om det samme er tilfelle med omikron, kan det være at særlig noen av de yngste blir litt mer snørrete og får litt tettere luftveier av omikronvarianten. Det kan ha sammenheng med at den i større grad rammer øvre luftveier, og kan gi mer hoste og mer luftveisplager av den grunn.

NY SMITTEBØLGE: Espen Nakstas, assisterende direktør i Helsedirektoratet, svarer på spørsmål om omikron. Vis mer

Dette kan også være en del av forklaringen bak økningen i sykehusinnleggelser i yngre aldersgrupper i USA, mener Nakstad.

Den siste uka har USA hatt i gjennomsnitt 378 daglige innleggelser av coronasmittede barn under 17 år. Det er en økning på 66 prosent fra uka før, ifølge data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) torsdag.

- Men foreløpig er dette veldig vanskelig å avgjøre. For det kan også være slik at grunnen til at man ser dette, er at det er mye smitte i det amerikanske samfunnet. At det er de yngste som i størst grad er smittet akkurat nå, og at det tar litt tid før de eldre i befolkningen blir smittet.

- Ekstremt høyt

Den assisterende helsedirektøren utdyper:

- Det kan rett og slett være en slik «faseforskyvning», som vi ikke har sett ennå. At smittepresset er ekstremt høyt blant de yngste voksne, og barn og ungdom, og at det etter hvert vil komme til eldre aldersgrupper. Da vil kanskje bildet se likere ut som slik det har vært med deltavarianten.

Pfizers coronavaksine ble godkjent for amerikanske barn i aldersgruppen 5 til 11 år i slutten av oktober. I Norge tilbys vaksinen bare til barn i denne aldersgruppen dersom de har alvorlig grunnsykdom.

- Når det gjelder hvem som er beskyttet med vaksine, er dette basert på hvilke vaksiner som er godkjent i Europa, og hvilke anbefalinger FHI har gitt når det gjelder hvem som bør tilbys én, to og tre doser i Norge.

Foreløpig har norske helsemyndigheter valgt å ikke tilby vaksine rutinemessig til dem under 12 år, men Nakstad understreker at spørsmålet vurderes fortløpende, med utgangspunkt i erfaringer fra andre land.

- Hele tida er det hensynet til nytte av vaksine - at den skal være større enn ulempene ved vaksine - som ligger til grunn for den typen vurderinger, også i Norge.

- Definitivt mer smittsomt

Et økende antall studier indikerer at omikronvarianten rammer hals og svelg i større grad enn lungene. Funnene trekkes fram som en mulig forklaring på at varianten tilsynelatende er mer smittsom, men gir mindre alvorlig sykdom.

Seks studier - som foreløpig ikke fagfellevurdert - konkluderer at varianten skader lungene mindre grad enn delta, skriver den britiske avisa The Guardian.

Sammenstiller man det som er gjort av pasient- og laboratorieforsøk på omikronvariantens evne til å kopiere seg i celler fra øvre og nedre luftveier, ser man et tydelig mønster, ifølge Nakstad.

- Viruset er definitivt mer smittsomt. Det har lettere for å komme seg inn i kroppen vår, fordi det har endrede egenskaper i disse piggene som stikker ut av viruset.

Samtidig ser det ut til at det i større grad deler seg i øvre enn i nedre lufteveier.

- Det betyr at sannsynligheten for at du får symptomer fra nese og hals og øvre luftveier, den er ganske stor. Men det ser ut til at det er mindre risiko for å få en lungebetennelse lenger nede i luftveiene - som jo er det mest alvorlige hvis man får en luftveisinfeksjon.

Usikre tall

Det kan igjen være med på å forklare hvorfor det ser ut til at de som blir smittet med omikron i mindre grad blir alvorlig syke, og i mindre grad trenger sykehusinnleggelse, ifølge Nakstad.

- Hvor mye mindre, det er litt usikkert. Det skisseres mellom 20 og 70 prosent reduksjon i innleggelsesbehov og alvorlig sykdom, men jeg tror nok at vi nå, ut ifra de studiene som er gjort, kan slå fast at kanskje rundt halvparten så mange vil bli lagt inn med omikron som med delta - hvis like mange blir smittet.

Det er altså et «hvis». Nakstad forklarer:

- Men igjen er vi da tilbake til nettopp hvor mange som blir smittet. Hvis det blir veldig mange, kan det bli flere som trenger behandling likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer