Barn kan dømmes for omsorgssvikt av sine foreldre

Nå MÅ kineserne besøke sin mor og far.

BESØKSPÅBUD: Et eldre kinesisk ektepar sitter alene i en park i Shanghai. I framtida vil de oftere få besøk av sine barn. Foto: AFP/NTB Scanpix.
BESØKSPÅBUD: Et eldre kinesisk ektepar sitter alene i en park i Shanghai. I framtida vil de oftere få besøk av sine barn. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina står overfor en eldrebølge som savner sidestykke, og kinesiske myndigheter tar nå nye grep for å løse problemene.

Nå blir det innført besøkspåbud. Voksne barn må besøke sine foreldre med jevne mellom, ellers kan vil de bli dømt for omsorgssvikt på sine egne foreldre.

Millioner av kinesere har forlatt landsbygda for å arbeide i byene, noe som kan være medvirkende til at mange ikke ser foreldrene sine så ofte som tidligere, noe som har skapt hodebry for kinesiske myndigheter.

Det er allerede påbudt ved lov å på et eller annet vis ta seg av foreldrene sine i Kina, men fra og med mandag denne uken er det altså innført besøkspåbud, skriver nyhetsbyrået AP.

Stadig færre barn Problemet med kinas eldre er delvis et resultat av den kinesiske ettbarnspolitikken. Det blir stadig færre barn til å forsørge og ta seg av sine foreldrene, og barna jobber ofte lange dager i industrien.

I en undersøkelser i Kina viste det seg at 33 prosent av de spurte bare besøker foreldrene sine én gang i året.

16 prosent svarte at de besøker foreldrene sine en gang i uka, mens 12 prosent ikke har hatt kontakt på «mange år». Svarene passet dårlig med det kinesisk selvbilde og tradisjon, noe som har ført til den nye loven om å påby foreldrebesøk.

Behov - Den nye loven er hovedsaklig innført for å poengtere at eldre mennesker har en rett til moralsk og følelsesmessig støtte. Ved å innføre loven understreker vi at den eldre delen av befolkningen har et slikt behov, sier Xiao Jinming, professor i juss ved Sandong Universitet, som mener moralen må bedres gjennom strengere lover.

Professoren trekker en parallell til problemene i Europa og USA, der det økende antall eldre legger press på velferdssystemene. Kina har nå verdens raskeste økning av andel eldre.

Det er ventet at andelen eldre vil øke fra 185 millioner til 487 millioner personer innen 2053, noe som vil utgjøre 35 prosent av den totale befolkningen i Kina. 

Selv om respekt for eldre mennesker er et godt innarbeidet i det kinesiske samfunnet, har tre generasjoner med markedsreformer og et forandret jobb og bosetningsmønster ført til store forandringer i Kina. Storfamilien er et mindre vanlig fenomen, og det finnes begrenset med eldrehjem eller sykehjemsplasser.

Har saksøkt sine barn - Vi har sett stadig flere eksempler på gamle foreldre som har saksøkt sine barn for omsorgssvikt den siste tiden. Mange av disse sakene har blitt løst ved at barna har forpliktet seg til å besøke foreldrene sine oftere, sier Xiao Jinming.

Kinesiske myndigheter frykter at den raskt voksende eldregruppen vil true landets sosiale og demokratiske stabilitet. Stadig færre arbeidere skal holde liv i en sterkt økende gruppe pensjonister.

Det er ikke sagt noe om hvordan barna vil bli straffet eller hvor høy bøtene vil være.

- For unge mennesker som er utenlands eller jobber i en by langt fra der foreldrene, er det for dyrt og slitsomt å besøke foreldrene sine. Jeg besøker og ringer mine foreldre ofte, men for en ung person som ikke er interessert eller kan gjøre dette, tror jeg ikke en slik lov vil fungere, sier Zhang Ye, en 36-årig universitetsansatt i Jiangsu-provinsen.

- Dette er urettferdig, sier Ye.