ENDRING: Barn kan nå få oppnevnt en egen talsperson i barnevernsaker og sikres dermed respekt og trygghet, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Jacques Hvistendahl
ENDRING: Barn kan nå få oppnevnt en egen talsperson i barnevernsaker og sikres dermed respekt og trygghet, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Barn kan få talsperson i barnevernsaker

- Det handler om respekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn kan nå få oppnevnt en egen talsperson i barnevernsaker og sikres dermed respekt og trygghet, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Barns rett til å bli hørt er en av mine kjepphester. Det handler om respekt og trygghet for barnevernsbarna, sier Thorkildsen.

Den nye forskriften ble vedtatt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet 18. februar og trer i kraft fredag 1. mars.

Forskriften innebærer at barn kan få oppnevnt en egen talsperson i saker som skal behandles for fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker. Om det skal oppnevnes en talsperson er opp til fylkesnemndas leder å avgjøre.

Formålet med ordningen er å gi barnet større mulighet til å få fram sine synspunkter i saken, understreker departementet. Målet er å sikre at saken blir bedre opplyst og at barnets rettssikkerhet blir ivaretatt.

- Mange barn i barnevernet har gitt uttrykk for at de ønsker en person som de stoler på og som kan være med på møter. Med støtte i en tillitsperson kan det også være lettere å gi uttrykk for sine meninger, sier Thorkildsen.

Talspersonen ikke gi sin selvstendige mening og vurdering, men kun være barnets talerør.

(NTB)