Barn kan ha blitt kvikksølvskadd

Hyppigere misdannelser hos barn av tannhelsepersonell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnelige tannleger og tannhelsesekretærer har født flere barn med misdannelser enn andre kvinner, viser en ny studie.

Kvikksølvstudien fra St. Olavs hospital ble lagt fram går, og viser urovekkende avvik. Det er ikke påvist noen direkte sammenheng mellom skader og yrkesgrupper, men funnene er såpass alvorlige at forskerne ønsker å gå videre med flere undersøkelser.

- Det ble rapportert om flere misdannelser, men ut fra denne undersøkelsen kan vi ikke trekke noen klare konklusjoner. Vi synes imidlertid at det er såpass alvorlig at vi vil se nærmere på resultatene, sier professor Bjørn Hilt, som står bak kvikksølvstudien, til Aftenposten.


Påviser skader
Studien er andre og siste del av en større undersøkelse om senskader av kvikksølveksponering blant ansatte i tannhelsetjenesten før 1990. Første del var ferdig i februar, og påviste at kvikksølvdampen fra amalgamet hadde ført til helseskader.

- Blant kvinner som for 20-30 år siden hadde levert urinprøver med et høyt innhold av kvikksølv, viste de nevropsykologiske testene hukommelsesproblemer. Det er bemerkelsesverdig, sier Hilt til Adressa.no.

Sluttrapporten kan få stor betydning for de mange tannhelsesekretærene som lenge har hevdet at de har fått senskader, men ikke er blitt trodd.

I Fagforbundet er det rundt 200 tannhelsemedarbeidere som vil søke yrkesskadeerstatning, og Tannhelsesekretærenes forbund har ifølge NTB rundt 300 kvinner som vil søke. Noen har allerede forsøkt, men ingen tannlegeassistenter så langt fått yrkesskadeerstatning i Norge.


- Må legge pengene på bordet
Hilt overleverte i går rapporten til Bjarne Håkon Hanssen. Arbeidsministeren lovte i 2005 økt støtte til forskningen, for å finne ut av sammenhengen mellom bruk av kvikksølv ved tannlegekontorer og helseskader hos de ansatte og deres barn.

- Så langt har han ikke bevilget en eneste krone. Det var den forrige regjeringen som kom med penger til dette forskningsprosjektet. Den sittende regjeringen må nå legge penger på bordet slik at man kan finne ut om barna har fått skader, sier Gerd Bang-Johansen fra Tannhelsesekretærenes forbund til Aftenposten.

Undersøkelsene ble igangsatt etter et Brennpunkt-program i 2005. Her ble det rapportert om at mange tannhelsesekretærer som ble utsatt for kvikksølvdamp var blitt syke. Over 400 tannlegeassistenter tok kontakt med NRK etter avsløringene, og 100 av dem hadde syke eller misdannede barn.

ALVORLIG: Professor Bjørn Hilt, som står bak kvikksølvstudien, mener funnene av senskader hos tannhelsepersonell er alvorlige, og frykter at også barn av disse kan ha blitt påført skader som følge av den uforsiktige kvikksølvhåndteringen på norske tannlegekontor før 1990. Arkivfoto: Kjell Herskedal/SCANPIX
ALVORLIG: Professor Bjørn Hilt, som står bak kvikksølvstudien, mener funnene av senskader hos tannhelsepersonell er alvorlige, og frykter at også barn av disse kan ha blitt påført skader som følge av den uforsiktige kvikksølvhåndteringen på norske tannlegekontor før 1990. Arkivfoto: Kjell Herskedal/SCANPIX Vis mer
TRENGER STØTTE: Gerd Bang-Johansen fra Tannhelsesekretærenes forbund krever at regjeringen legger penger på bordet for videre forskning.