Barn kan ha blitt kvikksølvskadd

Hyppigere misdannelser hos barn av tannhelsepersonell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kvinnelige tannleger og tannhelsesekretærer har født flere barn med misdannelser enn andre kvinner, viser en ny studie.

Kvikksølvstudien fra St. Olavs hospital ble lagt fram går, og viser urovekkende avvik. Det er ikke påvist noen direkte sammenheng mellom skader og yrkesgrupper, men funnene er såpass alvorlige at forskerne ønsker å gå videre med flere undersøkelser.

- Det ble rapportert om flere misdannelser, men ut fra denne undersøkelsen kan vi ikke trekke noen klare konklusjoner. Vi synes imidlertid at det er såpass alvorlig at vi vil se nærmere på resultatene, sier professor Bjørn Hilt, som står bak kvikksølvstudien, til Aftenposten.

Påviser skader Studien er andre og siste del av en større undersøkelse om senskader av kvikksølveksponering blant ansatte i tannhelsetjenesten før 1990. Første del var ferdig i februar, og påviste at kvikksølvdampen fra amalgamet hadde ført til helseskader.

- Blant kvinner som for 20-30 år siden hadde levert urinprøver med et høyt innhold av kvikksølv, viste de nevropsykologiske testene hukommelsesproblemer. Det er bemerkelsesverdig, sier Hilt til Adressa.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer