Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn kles opp som sexbomber

- Spice Girls-moten hører ikke hjemme i barneklesskapet. Hva får foreldre til å kle barna sine som sexbomber? Hvorfor lar de åtteåringer ha piercing i navlen? Trend- og moteekspert Lisbeth Larsen raser mot moter som får barn til å likne små voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil aldri kle min åtte år gamle datter i sexy klær. Aldri i livet. Barneklær skal være funksjonelle, ha god kvalitet og gjerne være morsomme. Men aldri sexy. Barn skal ikke kles opp som små voksne.

Det sier Lisbeth Larsen (43). Hun lar seg provosere av deler av dagens barnemoter. Små jentunger skal ikke vise fram sprettrumper, navler eller drømme om en framtid med store pupper.

Farlig tid

- Å si at dette fører til sexovergrep mot småbarn er kanskje drøyt. Men det er fristende å spørre foreldre om de har tenkt over hvilket signal de sender ut når de lar barna gå kledt slik.

- Særlig i en tid der fokus på sexovergrep og omfanget av dette burde få foreldre til å være ekstra aktsomme, sier Larsen.
- Motepress er ikke noe nytt fenomen. Det tror jeg vi alle kjenner til - i større eller mindre grad. Men det er enkelte foreldre som lett gir etter for barnas ønsker.

- Grensene flyttes, og jeg lurer sannelig på hvordan det skal gå med disse barna når de en gang blir voksne og skal klare seg på egen inntekt, sier hun.

Trygghet

- Å følge klesmoten kan for enkelte barn og unge representere en trygghet, selv om det kanskje høres rart ut. Det er ikke kvalitetstrygghet, men man får kanskje være en del av en gruppe man ønsker tilhørighet til.

- Ikke alle har råd til å la barna få alt dette. Men ved å være mer til stede i barnas liv kan man kanskje gi barna en annen trygghet og sikkerhet.

- Vi finner ofte barn som går helt på tvers av motebølgen, men som ikke har problemer med å bli sosialt akseptert i vennekretsen. Disse har fått med seg en annen trygghet hjemmefra, som ikke kan kjøpes for penger.

- Selv gruer jeg meg litt for min datters fremtid. Men jeg er veldig bevisst på at barn som får alt de peker på mister respekten for mange ting.
- Både drømmene, det å ønske seg noe og å måtte vente på det, og ikke minst respekten for andres eiendom, er viktige verdier i livet. Disse ungene mister dette og kan lett få et helvete når de skal «stå på egne bein», mener Lisbeth Larsen.

KOPIENE: I Norge er det avholdt se-ut-som-Spice-Girls-konkurranser, som her fra v. Med Siv Astrid Haugen, Bente Bjerkan, Maria Pedersen, Line Strange og Eirin Haugen.
Hele Norges coronakart