Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn lures i sex- feller på nettet

60 prosent av barn som chatter på Internett sier at de ikke ville fortalt foreldrene sine om ubehagelige opplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år utsettes mange barn for overgrep i forbindelse med internettbruk.

-  I dag har 97 prosent av alle mellom 9 og 12 år tilgang på Internett, og gjennomsnittlig bruk ligger på fire timer i uka. Det er svært viktig å bevisstgjøre barn og foreldre på at det lurer stadig flere farer på Internett. Unge må bruke sunn fornuft, og foreldre må ta initiativ til dialog med barna, sier Paul Garpe, senior sikkerhetskonsulent i programvarehuset CA.

Sexprat

I går holdt han foredrag om nettsikkerhet for åttendeklassingene ved Apalløkka skole i Oslo. Han sier at barn utsettes for langt mer alvorlige ting på nettet enn det de fleste foreldre er klar over.

-  40 prosent av dem som chatter på Internett har opplevd at en fremmed har spurt dem om å treffes personlig. 26 prosent har blitt utsatt for at noen har snakket med dem om sex på Internett, uten at de selv har villet, sier han.

Venn var voksen

Tallene han refererer til kommer fra en undersøkelse som er utført av SAFT/MMI. Hele 17 prosent av dem som chatter sier at de har møtt noen fra chatterommene, og i 18 prosent av disse tilfellene viste chattevennen seg å være en voksen. Garpe sier at en kort og hyggelig prat på nettet kan ende med plager for resten av livet.

-  Stol aldri på det andre sier online. Og foreldre bør lære seg sjargongen som brukes på nettet.

 INGEN HEMMELIGHETER: F.v Sara Emilie Løvik, Sally Brooks Amir Hashemi, Salman Kalil, Kamal Gondal. Foto: Henning Lillegård
INGEN HEMMELIGHETER: F.v Sara Emilie Løvik, Sally Brooks Amir Hashemi, Salman Kalil, Kamal Gondal. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!