Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn med lav fødselsvekt mer psykisk syke

Angstlidelser og ADHD vanligst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn med lav fødselsvekt har større risiko for psykisk sykdom i 20-årene enn jevngamle med normal fødselsvekt, ifølge en studie utført ved NTNU.

Blant de undersøkte for tidlig fødte barna med lav fødselsvekt hadde én av tre fått en diagnose som omfattet en psykisk lidelse ved 20 års alder.

Hos jevngamle som hadde hatt normal fødselsvekt, var dette tilfelle for under én av ti. Hos personer som ble født til termin, men med lav fødselsvekt, forekom psykisk sykdom hos hver fjerde da de var 20 år gamle, skriverDagens Medisin.

Undersøkelsen er utført av Line Knutsen Lund, stipendiat ved NTNU og lege ved BUP Klinikk ved St. Olavs hospital i Trondheim. Undersøkelsen har sammenlignet 75 personer som hadde normal fødselsvekt med 44 for tidlig fødte med svært lav fødselsvekt og 55 født til termin med lav fødselsvekt. Alle ble undersøkt da de var 20 år.

Angstlidelser og ADHD var de vanligste psykiske diagnosene. Knutsen Lund påpeker imidlertid at de fleste ikke hadde noen psykiske lidelser og at det var svært store forskjeller innad i gruppene.

Hun understreker også at årsakene til psykisk sykdom er sammensatte og kan ha sammenheng med andre forhold enn lav fødselsvekt.
Knutsen Lund mener imidlertid at resultatene viser at barn født til termin, men med lav fødselsvekt, i større grad bør få oppfølging. Hittil har premature med lav fødselsvekt fått mest oppmerksomhet.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!