Barn misbrukt etter atomulykke

Elevene ved Ural ble tvangsutskrevet til å rydde jorda etter en av verdenshistoriens verste atomulykke. 42 år etter sliter de med alvorlige pykiske og fysiske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk vite at vi skulle plante trær i et naturreservat, sier Margarita Khabibulina. Hun er et av syv ofre som har gått til domstolen for å kreve erstatning. Khabibulina ble gråhåret allerede som 24-åring. Hun og mannen må gi hverandre daglige innsrøytninger for å holde smertene på avstand.

Tvangsutskrev

42 år etter en av verdenshistoriens verste atomulykker avdekkes nå den grufulle historien om barna som ryddet etter ulykken. Den danske avisa Jyllandsposten avslører i dag at det kommunistiske regimet i Sovjetunioen beordret skoleinspektører til å tvangsutskrive elever fra 1. til 10. klasse. Elevene måtte plante trær i området rundt Ural i tre år med bare hendene. I det samme området ble befolkningen evakuert.

Atomeksplosjonen fant sted i september 1957 på Sovjetunionens største atomvåpenfabrikk Majak. 80 tonn høyradioaktivt atomavfall ble spredt ut i naturen. I dag, 50 år etter, er området fortsatt så fourenset at ingen har flyttet tilbake.

Pyskiske problem

Margarita Khabibulinas barn sliter med psykiske problemer, det samme gjør hennes barnebarn.

- Vi er ikke alkoholikere. Vi røyker ikke og vi lever et normalt liv, så vi kan ikke se noen annen forklaring enn den radioaktive strålingen.

Myndighetene i Sovjet har imidlertid avvist erstatningskravet med henvisning til at ofrene ikke har beviser på at de var i området for å plante trær.

Avskjære

Trærne skulle avskjærme det forurensede området fra landeveien. De voksne traktorsjåførene har fått kompensasjon, og Khabibulinas skoleinspektør har bekreftet historien. Domstolen i Tjeljabinsk avsier sin kjennelse i nær framtid.