Barn mobbes for foreldrenes inntekt

OPPEGÅRD (Dagbladet): Lokalavisas publisering av skattelistene har satt sinnene i kok hos innbyggerne i Oppegård i Akershus. Fortvilte småbarnsforeldre ringer ordfører Sylvi Graham og forteller at ungene deres kan bli mobbet fordi foreldrene har lav inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min datter kom sjokkert hjem fra skolen og fortalte at klassen hadde pekt ut «rikinger» og «fattigbarn», sier en trebarnsmor til Dagbladet.

Stadig flere lokalaviser og nettsteder over hele landet velger nå å publisere de komplette skattelistene med opplysninger om både inntekt og formue. Noen steder er det idrettslag eller andre foreninger som selger skattelistene som egne hefter.

Og nå er det ikke bare samfunnstoppene som må finne seg i å få sine økonomiske forhold offentliggjort, her blir alle kommunens innbyggere «avslørt».

Stortinget vedtok så seint som torsdag at slike opplysninger fortsatt skal være offentlig tilgjengelige, men ute i kommunene vekker saken kraftig debatt.

Mobbes på skolen

Verst er det trolig i Oppegård i Akershus:

Likningskontoret, ordføreren og lokalavisa har mottatt en storm av klager etter at gratisavisa Lokalavisen Oppegård forrige onsdag offentliggjorde likningsopplysninger for halvparten av kommunens innbyggere. Skattelista - som dumpet rett ned i postkassa til samtlige innbyggere i kommunen - har vært et hett tema både i skolegården og på gamlehjemmet.

Verst har det vært på noen av skolene, der barn og ungdom er blitt mobbet fordi foreldrene ikke tjener nok.

- Den gutten som hadde foreldre som tjente mye penger, har vært tydelig brydd over dette. Enda verre var det for ei av jentene som har foreldre som tjente lite. Det er trist at barn og ungdom skal mobbes fordi foreldrene har en inntekt som avviker fra gjennomsnittet, sier en mor til Dagbladet.

Ordføreren bekymret

Også klasseforstander i den aktuelle klassen bekrefter overfor Dagbladet at skattelikninga har vært et hett samtaleemne blant elevene.

Ordfører Sylvi Graham (H) synes det er spesielt trist at barn skal bli konfrontert med foreldrenes inntekt på en ufin måte.

- Flere småbarnsforeldre har kontaktet meg og uttrykt stor bekymring for at barna skal bli konfrontert med hvor mye foreldrene tjener, og mobbet for det, sier hun til Dagbladet.

Graham er fortvilet over det hun karakteriserer som dårlig dømmekraft fra lokalavisas side. Allerede to dager etter publiseringen tok hun kontakt med redaktøren for en forklaring.

- Terskelen er høyere når man må oppsøke rådhuset eller likningskontoret for å se skatteprotokollen, sier Oppegård-ordføreren.

Materielle goder

Ungdomsforsker Erling Roland ved Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger tror skatteopplysningene kan bli brukt mot et mobbeoffer.

- Jeg har inntrykk av at barn og unge i økende grad er opptatt av materielle goder og inntekt. Jeg tror ikke lav inntekt alene kan skape et mobbeoffer, men det er helt klart at argumentet vil bli brukt mot dem som allerede er utsatt, sier Roland.

Redaktør for Lokalavisen Oppegård, Christian Haksø, er overrasket over de sterke reaksjonene. Likevel kommer han til å publisere skatteopplysningene for den gjenstående halvdelen av innbyggerne i neste nummer.

Noen har til og med budt han på bråk dersom deres skattetall kom i avisa.

- Det er trist dersom barn blir mobbet. Noen av tilbakemeldingene har jeg også tatt tungt. Det er ikke morsomt å bli truet av leserne, sier Haksø.

Nøye vurdering

Han forteller at redaksjonen tenkte nøye gjennom dette før de valgte å publisere skatteopplysningene.

- Jeg rådførte meg både med redaktørforeningen og andre aviser som gjør det samme.

Ikke den eneste

Større lokalaviser i Nord-Norge har i mange år hatt tradisjon for å publisere skattetallene. Resultatet har vært mange sinte telefoner, og økt avissalg.

- Vi har hatt interne diskusjoner i redaksjonen om denne praksisen, men vi har foreløpig besluttet å publisere likningstallene for samtlige personer i vårt dekningsområde. Slik jeg ser det har dette en samfunnsmessig betydning, da hver enkelt kan gå inn og se hvordan skattesystemet fungerer, sier redaktør Odd Olsen i Harstad Tidende til Dagbladet.

RASER: Ordfører Sylvi Graham i Oppegård reagerer sterkt på at gratisavisa i kommunen publiserte likningsopplysningene til samtlige innbyggere.