Barn nr. 13 smittet

Og nå skal Mattilsynet også sjekke yoghurt og spekepølse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barn nummer 13 er i dag konstatert smittet av E.coli-bakterien som helsemyndighetene jakter etter i kjøttdeig fra Gilde. Det er ei jente fra Oppland yngre enn ti år som er smittet. Hun har hatt diaré, ikke nyresvikt, og er i fin form nå.

- Hun ble syk 28. februar og har spist Gilde-kjøttdeig, opplyste avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Samme bakterie

- Vi vet ikke hvorfor ti av barna er rammet av nyresvikt og de tre andre har hatt diaré, men alle tretten har vært smittet av den samme farlige E.coli O103-bakterien. Legevitenskapen vet ingenting om hvorfor det bare er barn og ikke voksne som har vært rammet av nyresvikt i forbindelse med denne bakterien, sier Aavitsland.

Det var 24. februar at Gilde trakk tilbake kjøttdeig fra et «mistenkelig» slakteparti.

Allerede 21. februar varslet Folkehelseinstituttet alle landets leger om å være oppmerksomme på diarésykdom i forbindelse med den til da ukjente E.coli O103-bakterien. Alle laboratorier fikk samme beskjed 22. februar.

Det tar lang tid å teste alle prøvene, derfor kan det dukke opp enda flere tilfeller de nærmeste dagene.

Rammer hovedsakelig barn

Bare i ett av de tretten tilfellene har andre i familien enn barna vært syke, på tross av at alle har spist samme mat. Helsemyndighetene har foreløpig ingen teori om hvorfor det er slik.Både Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus kan i dag bekrefte at det går bra med barna som har vært til behandling der for nyresvikt. Rikshospitalet har skrevet ut sin siste E.coli-pasient i dag, ei tre år gammel jente fra Lillehammer.

 - I går ble ei åtte år gammel jente skrevet ut fra Ullevål. Sykehuset har nå to tre år gammel jenter som behandles for nyresvikt, og situasjonen er stabil for begge, opplyser informasjonsjonsrådgiver Alf T. Bøhler til Dagbladet.no.

Også youghurt og spekepølse

Mattilsynet utvider nå jakten på E.coli O103 til også andre matvarer enn kjøttdeig fra Gilde.

- Vi skal nå gå i gang med å sjekke yoghurt og spekepølse. Noen av de syke barna har også spist disse varene, opplyser seksjonssjef Nina Aas i Mattilsynets seksjon for smittestoffer og biotoksiner til Dagbladet.no.

Kjøttdeig er fortsatt hovedsporet, men Mattilsynet og Folkehelseinstituttet går nå løs på ei liste på drøyt hundre andre matvarer som kan være smittekilde.

Det er en lang vei å gå. Foreløpig har Mattilsynet bare fått sjekket medisterfarse av varene på denne lista. Det er nå slått fast at ingen av barna ble syke av medisterfarse.

- Pasteurisering av melk til konsum og som råvare til for eksempel ost og yoghurt er påbudt i Norge. Det er en varmeprosess som tar drepen på E.coli. Hvis det finnes E.coli i norsk yoghurt, må det i så fall ha vært en glipp i pasteuriseringen, sier Nina Aas. 

INFORMERTE: Administrerende direktør i Mattilsynet Joakim Lystad (t.v.) og avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.