Barn og det akademiske miljøet i Norge

Barn og akademisk karriere lar seg kombinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, mor til tre og derfor naturligvis engasjert i debatten innledet av Karen Helene Ulltveit-Moe. Jeg har mine ”karriere”-erfaringer fra akademisk arbeidskultur i fem forskjellige land (Tsjekkia, Sverige, Japan, USA og Norge). Jeg har i alle trinn av mitt akademiske arbeidsliv vært en kvinnelig forsker med barn. Mitt første barn kom 14 dager etter at jeg leverte MSC-avhandlingen, det andre etter at jeg leverte PhD-avhandlingen og den tredje kom med professoratet.

Det er en del problemstillinger i intervjuet av Ulltveit-Moe som etter min mening ikke direkte skyldes det å ha eller ikke ha barn, og som setter det akademiske miljøet i Norge i et for meg ukjent lys. Jeg har derfor noen utfordringer:

Definer karriere. En 14-16 timers arbeidsdag er satt som en standard for en vellykket akademisk karriere. Hvordan ser man på sin karrierevekst, og hva skal disse timene fylles med? Er det (1) timer fylt med møter, hvor man må bli sett, må profilere seg, må være med på å bestemme og å dyrke karrieren? Eller (2) er det timer med fordypning i stoffet, lesing av nye artikler og resultater, debatt og veiledning av studenter og diskusjoner med kollegaer som respekterer vår kapasitet og ekspertise og tar hensyn til vår familiesituasjon (også med små barn)? Etter min erfaring er barnepermisjon en lettelse i forhold til å slippe (1), og ingen hindring i forhold til (2). Igjen, det er et spørsmål hvordan man definerer sin karriere og sine mål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer