Barn og rullestolbrukere havnet midt i tåregassen

- Mange strevde med å komme seg ut. Flere polititjenestemenn skadet.

FLERE POLITIMENN SKADD: Politiet måtte gjentatte ganger bruke tåregass for å jage vekk demonstrantene som okkuperte gaten foran den israelske ambassaden. Foto: ESPEN HOVDE
FLERE POLITIMENN SKADD: Politiet måtte gjentatte ganger bruke tåregass for å jage vekk demonstrantene som okkuperte gaten foran den israelske ambassaden. Foto: ESPEN HOVDEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere barn og rullestolbrukere havnet i ettermiddag ufrivillig midt i gatekampene mellom demonstranter og politet utenfor den israelske ambassaden i Oslo.

Den i utgangspunktet fredelige markeringen tok en dramatisk vending, da en liten gruppe demonstranter brøt gjennom politiets sperringer utenfor ambassaden i Parkveien.

Flere demonstrasjonsdeltakere skjøt nyttårsraketter, kastet stein og flasker mot politiets kommandobilder og ambassaden.

Enkelte hentet også ut bensin fra bilene i området, tente på søppeldunker og sendte disse mot politisperringene.

Politiet svarte med å bruke tåregass for å jage vekk folkemengden som hadde samlet seg i gaten utenfor.

- Ble provosert
Omkring 1000 mennesker samlet seg utenfor Stortinget i ettermiddag for å demonstrere mot Israels angrep på Gaza.

Oslo SV, Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen i Norge var noen av arrangørene bak denne merkeringen.

Inga Marte Thorkildsen (SV) var en av mange som holdt appel på Eidsvolls plass, før demonstrasjonen beveget seg gjennom byen mot den israelske ambassaden.

Nestleder i Rødt, Ingrid Baltzersen, befant seg langt framme i demonstrasjonstoget idet det nådde sperringene utenfor ambassaden.

- Det var en del sinte ungdommer foran oss som veltet sperringer, forteller Baltzersen til Dagbladet.no og fortsetter:

- Å bruke tåregass er ikke den beste måten å roe ned en folkemengde på. Mange ble provoserte og ble med den i utgangspunktet lille gruppen som gikk angrep mot ambassaden.

Barn først i toget
Demonstrasjonen foregikk med politiets tillatelse. Derfor tok mange deltakere med seg både barn og hunder til ambassaden.

- Siden dette var en lovlig demonstrasjon trodde folk at dette skulle gå helt greit. Det var unger, rullestolbrukere og hunder med og mange av disse gikk langt foran i toget.

Ting skjedde svært fort da opptoget nærmet seg Parkveien.

Mens hoveddelen av demonstrasjonen fortsatte i vant tempo mot sperringene, løp en mindre gruppe og rev ned gjerdene og sendte flere raketter mot kommandobilene på andre siden.

Tåregassen fra politiet kom nesten umiddelbart etterpå.

Det oppsto panikk da den fredelige delen av demonstrasjonen plutselig befant seg i gassens rekkevidde.

- Verken unger eller hunder tåler tåregass noe særlig godt og mange strevde med å komme seg ut. Ut i fra det jeg vet, ble ingen skadd, men det ble nok en ubehagelig opplevelse for mange, sier Baltzersen og utdyper:

- Politiet burde funnet en annen måte å roe gemyttene på. Tåregass er ingen god måte å kontrollere en situasjon på.

- Helt sinnsykt
Cecilie Lund (27) hadde med seg sin ti måneder gamle sønn i demonstrasjonstoget.

Til tross for den lille familien forsøkte å holde seg langt bak i opptoget, rakk de ikke å komme seg unna da politiet tok i bruk tåregassen.

- Dette skulle være en fredelig demonstrasjon. Likevel tok vi våre forholdsregler og holdt oss i bakgrunn, forteller Cecilie til Dagbladet.no og fortsetter:

- Da vi kom fram til plassen foran ambassaden, skjedde alt på en gang. Plutselig kom det masse folk løpende mot oss etterfulgt av tåregassen. Barnevognen holdt på å velte og det var vanskelig å komme seg bort.

Både mor og sønn fikk tåregass i seg.

- Sønnen min ble rød i øyne og begynte å gråte. Det ga seg når vi kom oss bort, men lenge etterpå kunne jeg kjenne tåregasseimen i halsen.

Cecilie synes det er veldig rart at politiet tar i bruk tåregass mot en demonstrasjon der det åpenbart deltar så mange barn.

- Det er helt sinnsykt av politiet. Jeg skjønner at de må ta sine forholdsregler, men de burde ha gitt en advarsel først. Det var masse folk med barn rundt oss. Man kan heller ikke forutsi hvilken vei vinden blåser og når man bruker tåregass midt i byen kan flere uskyldige lett bli utsatt for det.

Tjenestemenn truffet
Flere tjenestemenn ble truffet under opptøyene, ifølge politiets innsatsleder Thor Langli.

- Mange ble truffet av stein og flasker som ble kastet over sperringene. De fikk forholdsvis lette skader på grunn av verneutstyr, sier Langli til Dagbladet.no.

Ifølge ham utgjorde omkring 100 personer kjernen som angrep sperringene og ambassaden.

Til nå har syv personer blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonen.

- Vi er ganske sikre på at de hadde en ganske aktiv rolle opp i det hele. Det var flere sivile politimenn i mengden som blinket seg ut flere personer, som vi nå leter etter.

Tente på søppeldunker
Politiet opplevde at demonstrasjonen forløp fint til opptoget forlot plassen utenfor Stortinget.

- Vi observerte en gruppe som plukket steiner og slikt. Men de var midt i menneskemengden, så vi rakk ikke å hente dem ut før de gikk løs på sperringene.

Langli forteller at angrepet kom overraskende på politiet.

- De som fulgte demonstrasjonen fra oss greide ikke å holde følge. Ting skjedde så fort at vi måtte bruke tåregass for å spre mengden. Det er beklagelig hvis det var barn og rullestolbrukere som ble rammet av dette. Men vi brukte ikke mye gass til å begynne med.

Demonstrantene fant flere søppeldunker i området. Ved å tappe bensin fra bilene rundt, fikk de fyr på søpla og sendte denne mot politiet.

- Det brant både over og under politibilene en stund her, forteller Langli.

Arrangørene av demonstrasjonen tok avstand fra voldshandlingene og oppfordret deltakerne å forlate plassen foran ambassaden.

- De 900 personene som var med og hadde noe å si dro videre. Gruppen som ble igjen fortsatte å gå til angrep. Her måtte vi bruke store mengder gass for å jage dem vekk, sier innsatsleder og utdyper:

- Det var to grupperinger som var aktive. Vi registrerte flere fra Blitz-miljøet. De andre, som kanskje var enda mer aktive, var unge menn med palestinaskjerf og mange flagg.