- Barn og unge blir sexobjekter

Når stadig yngre personer blir voldtatt, kan dette være et utslag av en ungdomskultur som gjør både barn og unge tenåringer til sexobjekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barn og unge ungdommer blir seksualisert, sier Siv Helen Hesjedal i Press - Redd barnas ungdom.

- Barn framstilles som sexobjekter i media, og de har ofte selv et inntrykk av seg selv som seksuelle individer.

Den siste måneden er fire jenter i alderen 8 til 16 år blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt, men også antall voldtekter som skjer uten overfall antas å være høyt.

- Unge jenter kan lett komme til å utstråle ting som er uheldig gjennom for eksempel måten de kler seg på, sier Hesjedal i Press.

Opphoping

- Voldtekt av barn er en av våre meste alvorlige forbrytelser, strafferettslig sett, sier nestleder Anne Brita Normann hos barneombudet.

- Vi har sett en opphoping av voldtekter og voldtektsforsøk mot barn den siste tiden, og det er all grunn til å spørre seg om dette er tilfeldig eller om det er uttrykk for noe. Likevel er det vanskelig å si hvorvidt overgrep overfor barn er utslag av tidlig seksualisering.

Kroppsfiksert

Barneombudet er også opptatt av at seksualiteten presser seg inn i stadig yngre aldersgrupper.

- Vi kan ikke slutte at det er en sammenheng mellom det at barn og unge gjøres til sexobjekter gjennom for eksempel kroppsfiksert kultur, men vi er bekymret fordi seksualiteten når stadig yngre grupper. På vår grønne telefonlinje får vi stadig spørsmål om sex fra de helt yngste, og vi lurer på hvor dette kommer fra. Unge undommer kan for eksempel spørre oss om det er vanlig med gruppesex.

Voldtekter i gjenger og på fester får også barneombudet mange henvendelser om.

- Vi spør oss om overgriperne egentlig oppfatter at dette faktisk er voldtekt.

Grenser

SUSS (Senteret for ungdom, samliv og seksualitet) mottar telefoner fra tenåringer som vil snakke om seksualitet. Leder Mette Valstad mener det er farlig å antyde at det er sammenheng mellom de signalene unge jenter sender ut og det faktum at stadig yngre jenter blir voldtatt.

- Det virker imidlertid som om barn mer eller mindre ubevisst sender ut erotiske signaler, og det virker som om overgriperne mangler evnen til å tolke disse signalene, sier leder Mette Valstad i SUSS.

- En voldtekt handler mye mer om personlige problemer hos overgriperen enn om hvilke signaler barna sender ut, sier Valstad. Når det gjelder voldtekter i gjenger og i kjente omgivelser virker det som om jentene ikke nødvendigvis tar avstand fra gjengen og overgriperen. Det kan se ut til at seksuelle overgrep har mistet noe av sin traumatiske verdi utad, selv om det ikke er slik for ofrene. Respekten for folks grenser er blitt mindre.

Fire barn utsatt

29. mars ble en 11 år gammel jente voldtatt på Haugerud i Oslo. To uker seinere ble en åtteåring forsøkt voldtatt på Kopperud ved Gjøvik. Natt til første påskedag ble en 16 år gammel jente ved Kirkenær i Grue voldtatt, og to dager seinere skjedde det samme med en 13-åring på Grorud i Oslo.

Bare én av gjerningsmennene er pågrepet, en 15 år gammel gutt er siktet for voldtekt av 11-åringen fra Haugerud i Oslo. Etterforskningen pågår fortsatt i de tre andre sakene.