- Barn og unge er gisler i Fødselskirken

Det er tegn til åpen konflikt mellom palestinerne som har søkt tilflukt i Fødselskirken i Betlehem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået Reuters overhørte mandag en samtale inne i kirken, via en mobiltelefon som ble liggende med åpen linje etter en samtale. Dialogen tyder på sterk uenighet mellom en væpnet mann og en palestinsk tjenestemann.

- Gå ut hvis du vil skyte. Ikke skyt inne fra kirken, sier tjenestemannen.

- Vi overgir oss ikke. Du må si til folkene at de må stå sammen med oss, lød svaret.

- Du har da vel samvittighet, svarte tjenestemannen.

Væpnede palestinere, blant dem flere som er ettersøkt i Israel, tok seg inn i kirken for å slippe unna israelske soldater som rykket inn i Betlehem 2. april, et ledd i en større offensiv etter selvmordsangrep som drepte et stort antall israelere.

Israel har lovt ikke å storme kirken, men krever at de som er der overgir seg. De ettersøkte palestinerne har fått valget mellom arrestasjon og rettssak i Israel, og eksil. Palestinerne har avvist dette.

- Gisler

Søndag fortalte en 20-åring som nylig slapp ut av kirken at palestinske geværmenn holder rundt 50 barn og unge menn fanget i krypten i kirken. De slipper ut for korte perioder, en og en. De lider av sult og tørst, frykt og kjedsomhet, sa Taher Manasra i et intervju ved sykehussengen i Jerusalem.

- Maten vår var en saltstang hver om dagen. En gang fikk vi også et varmt rismåltid, sa han. Guttene holdes i krypten sammen med prestene, sa Manasra, som forsøkte å plukke spiselige planter da han ble truffet, av en israelsk skarpskytter, tror han. Meklere fra Røde Kors fikk ham ut av kirken og til sykehus i Jerusalem.

Han har håndjern og voktes av to israelske soldater.

Hvitt flagg

Røde Kors-meklerne fikk fem andre palestinske ungdommer ut av kirken søndag ettermiddag, etter at israelske soldater hadde sett dem vifte med hvite flagg. Ungdommene skal ha fortalt at prester inne i kirken hjalp dem å unnslippe.

Ungdommene skal ha fortalt i avhør at flere av de væpnede mennene i kirken også ønsker å overgi seg, men blir presset til å la være både av gruppens ledere og ledende medlemmer av den palestinske selvstyremyndigheten.

Palestinere inne i kirken som nyhetsbyråenes korrespondenter kontaktet, antyder at de fem ungdommene var kollaboratører. «Kollaboratørene» klatret over muren rundt kirken mens israelske soldater ga dem dekkild. Flukten var koordinert over mobiltelefon med den israelske hæren, hevdet en geværmann som overfor AFP identifiserte seg bare som Rami.

Styrke 17

Manasra sier han handlet på et marked i Betlehem for over to uker siden, da han hørte eksplosjoner og så mennesker flykte inn i kirken. Han gjorde det samme, og hevder at inne i kirken oppdaget han at den palestinske sikkerhetstjenesten hadde sendt alle unge sivile menn inn i kirken.

- De var strenge med oss, vi måtte til og med be om tillatelse til å gå på badet.

Manasra er arbeidsløs og bor i flyktningleiren Deheisheh nær Betlehem.

Manasra anslår antallet geværmenn i kirken til rundt 200.

(NTB)

Væpnede palestinere forskanset seg i Fødselskirken i Betlehem da Israel startet offensiven på Vestbredden.